Gazdaság

A román főváros sikeres főpolgármestere – Bukaresti kutyavilág

Ceausescu örökségét még sokáig nyögi a román főváros, de Traian Basescu főpogármester nélkül még sötétebb lenne a kép.

A román főváros sikeres főpolgármestere – Bukaresti kutyavilág 1Traian Basescu internetes honlapja (www.basescu.ro) nyerte el tavaly a román Internetics-díjat. Az oldal egy célbadobós játékkal indul: a célkeresztben mosolygó bukaresti főpolgármestert kell eltalálni. Adott pontszám elérésekor a játékos elnyeri a jogot, hogy “rosszindulatú pletykát terjesszen” Basescuról. Igaz, szinte nincs az a rágalom, ami ma komolyan árthatna neki. A nem kevés öniróniával megáldott polgármester – aki egy televíziós vitában például élő adásban kacagta magát könnyesre egy róla szóló viccen – a román politikai színtér egyik legeredményesebb szereplője. Eddig bármibe fogott bele az egykori hajóskapitány, a sajtó rövidesen szinte minden esetben komoly sikerekről számolhatott be.

PÁRTELNÖK. Basescu jelenleg a korábban Petre Roman exkormányfő nevével fémjelzett Demokrata Párt elnöke. Ám már a Ceausescu utáni legelső kormányban helyet kapott: egy évig a közlekedési tárcát irányította. Majd az 1996-2000-es időszak újra a minisztérium élén találta. Nevéhez fűzödik a román állami vasúttársaság ráncba szedése, az Otopeni repülőtér vagy a bukaresti Északi pályaudvar modernizálása.

Basescu karrierjének fényes állomása volt, amikor Románia tárgyalódelegációjának vezetőjeként 1999 tavaszán sikerült 300 millió dolláros hitelmegállapodást aláírnia a Világbankkal, és ezzel voltaképpen a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) folytatott tárgyalások előtt is megnyitotta az utat.

A bátor, erős és sikeres politikus képét sugárzó Basescu tanulságos kampánnyal nyerte meg a 2000 nyarán tartott bukaresti főpolgármester-választást. A sajátos bukaresti problémákra konkrét megoldásokat ígért, és hatalomra kerülése után nagy lendülettel látott neki tervei megvalósításának. Ezek a programok azonban heves vitákat váltottak ki.

A történelemkönyvek talán a nagy kóborkutya-mentesítő projektjére fognak a legtovább emlékezni. A román fővárost korábban gazdátlan kutyák falkái tartották megszállva. Számukat még az óvatos becslések is legalább 300 ezerre tették. Akkortájt naponta 60-70 járókelő jelentkezett oltásra kutyatámadás miatt. Basescu érdekes ötlettel állt elő: a városházi tenderek nyerteseinek a kutyakérdés rendezésének költségeibe is be kell szállniuk. Az utcán összegyűjtött állatokat ugyanis a “Lex Basescu” értelmében tíz napig menhelyen tartják, majd ha nem jelentkezik értük örökbefogadó, akkor sterilizálják őket, ez pedig mind sok pénzbe kerül. Ha az emberséges megoldásra nincs elég keret, a kóbor kutyákon – Basescu kedvenc kifejezésével élve – “eutanáziát” hajtanak végre.

Román és nemzetközi állatvédők, Brigitte Bardot vezetésével, tiltakoztak a projekt embertelensége miatt, az eredmény azonban látványos: alig egy évvel az akció kezdete után szinte teljesen eltűntek a kóbor állatok Bukarest utcáiról.

A román főváros sikeres főpolgármestere – Bukaresti kutyavilág 2Ugyancsak agresszívan lépett fel a polgármester a Bukarestet ellepő elárusítóbódé-telepek ellen. A városképet csúfító kalyibákban a májkrémtől az atlétatrikóig bármit olcsón be lehetett szerezni – természetesen engedély, számla és származási igazolás nélkül. Basescu az első felszólításkor néhány nap haladékot adott a “gazdasági átmenet kiskereskedőinek”, de amint az letelt, a kirendelt munkagépek percek alatt ledózerolták a bódékat. Ez lett a sorsa az illegálisan felállított hirdetőtábláknak is. Basescu ezekben a kérdésekben viszonylag kevesett törődött a demokratikus formaságokkal, mint magabiztosan hangoztatja: “Az igazságról nincs mit vitázni.”

Voltak azonban olyan sikeres projektjei is, amelyek – kivételesen – nem gyarapították ellenségeinek számát. Például néhány hónap alatt felújíttatta a román főváros közvilágítását, és ez év augusztusában komoly munkálatok kezdődtek az úthálózaton. A projekt második szakasza jövőre indul, és a finanszírozásában már az Európai Beruházási Bank (EIB) is részt vesz. Újdonság a bukarestieknek, hogy kerékpárutak hálózatát is tervezik. Miként olyat sem láttak még a román főváros lakói, hogy önkormányzati pénzen szórakozzanak. Márpedig a főpolgármester több utcabált is szervezett, így például egy össznépi szilveszteri bulit, vagy a lassan hagyománnyá váló nyári sörfesztivált.

SZÓKIMONDÓ STÍLUS. Nem véletlen tehát, hogy Basescu – bár tevékenységével gyakran megosztja a lakosságot – az IMAS közvélemény-kutató iroda adatai alapján mégis folyamatosan az öt legnépszerűbb romániai politikus között van. Nyílt, szókimondó stílusa annál kevésbé fekszik politikai ellenfeleinek, különösen nem a hat bukaresti kerület polgármesterének, akik mindannyian a kormányzó Társadalmi Demokrácia Pártja (PSD) képviselői – és alighanem az internetes célbadobós oldal lelkes játékosai.

A konfliktusok fő forrása a közpénzek felhasználása, de Basescu a rendezetlen tulajdonviszonyok ügyében is folyamatos háborút vív a kormányoldallal. Meggyőződése, hogy a korábban államosított ingatlanokat minél hamarabb vissza kellene juttatni korábbi tulajdonosaiknak, és szerinte ebben a kormányzat nem partner.

Két tipikus bukaresti probléma megoldása is a rendezetlen tulajdonviszonyok miatt húzódik. Az egyik a belváros rehabilitációs projektje. Ceausescu megalomán tervei eltüntették ugyan Bukarest történelmi belvárosának nagy részét, de a Curtea Veche, a régi bíróság körüli övezet megmaradt. Az épületekkel végül senki nem törődött, sőt, illegális lakásfoglalók lepték el a területet, akik gyakran áram és fűtés nélküli lakásokba telepedtek be. Basescu most ezt a környéket igyekszik felújítani. Csakhogy az építkezést nem lehet elkezdeni, amíg nem világos, kinek is a tulajdona a terület.

Ugyancsak a rendezetlen tulajdonviszonyokkal és Ceausescu hagyatékával függ össze Bukarest egy másik tipikus problémája. A rendszerváltás után számos kiemelt beruházást állítottak le egyik napról a másikra. A város azóta is tele van gigantikus, ámde félkész épületekkel, amelyekhez több mint tíz éve hozzá sem nyúltak. Az építési területek életveszélyesek, már csak az otthagyott több száz toronydaru miatt is. A torzóban maradt építkezések papíron különböző minisztériumokhoz tartoznak, így a város vezetése egyelőre ez ügyben is tehetetlen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik