Gazdaság

Interjú a Citibank Rt. új vezérigazgatójával – Történelmi idők

Az ügyfelek kegyét kívánja keresni a Citibank Rt. új, cseh származású vezére. Zdenek Turek szerint az itteni partnerek bizalma nem rendült meg az amerikai események hatására.

Ön arról nevezetes, hogy romániai működése idején a Citibank megduplázta ottani méretét, és eközben volt ideje a bulgáriai bankot is beindítani. Hasonló léptékekben gondolkodik a magyar piacon is?

Interjú a Citibank Rt. új vezérigazgatójával – Történelmi idők 1– A gyarapodás nagyon fontos, amit a Citibank agresszív növekedési politikája is tükrözi. Piacot kívánunk bővíteni, azzal a céllal, hogy Magyarországon a bank három-négy éven belül az öt legnagyobb hitelintézet egyike legyen. Ebben a tervben pedig az is szerepel, hogy figyeljük, miként alakul a piac konszolidációja. Az utóbbi néhány év alatt a Citibank kétszer is bevásárolt, mégpedig igen eredményesen. S már e múlt is előrevetíti, hogy a bank nagyon is figyelemmel kíséri, adódnak-e bankvásárlási lehetőségek.

– Mindazonáltal nem könnyű mozogni egy olyan piacon, ahol a szereplők kiélezett versenyhelyzetben működnek. Vágyott ide?

– Hiszek abban, hogy szükség van a szoros versenyre, máskülönben eltunyulnak a szereplők. Ez egy kemény piac, s bár ismerek olyan bankárokat, akik tartanak tőle, mint ahogy a magyar bankszektor fejlődésétől, sőt az uniós csatlakozástól is, számomra mindez nagy és vonzó kihívás. Az uniós csatlakozást ki nem hagynám, a közép- és kelet-európai viszonyokat ismerő emberként mindenképp a régióban szeretném átélni és átdolgozni e fontos és kivételes pillanatot. Minden bizonnyal történelemmé válik e korszak, így már jó néhány évvel ezelőtt, amikor a pályám elején a bankban a főnökeimmel közösen a karrieremet terveztük, kifejezetten hangsúlyoztam, hogy a jövőben is a régióban maradnék. Szerencsére, amikor a budapesti vezérigazgatói szék megüresedni készült, s egyúttal a Citibank globális rotációs rendszerében az én munkámban is új helyszín következett, emlékeztek erre.

– A Citigroup-csoporton belül most amúgy is nyilván kellemesebb Európában lenni. Érezhető e fertályon az amerikai botrányok hatása?

Interjú a Citibank Rt. új vezérigazgatójával – Történelmi idők 2– Nem. A Citigroup jól teljesít, a tavalyi 14,6 milliárd dolláros eredményét az idei meghaladja, a második negyedév profitja több mint 4 milliárd dollár, dacára annak, hogy a bank az argentin válság és az Enron miatt veszteségeket szenvedett el. Mindez mutatja erejét és biztonságos voltát. A magyarországi eredmények nagyon jók, a mérlegfőösszeg 10 százalékkal nőtt, a nyereség várhatóan 40-50 százalékkal lesz nagyobb, emellett pedig az ügyfelek száma is dinamikusan gyarapodik: az elmúlt két évben több mint megkétszereződött, így most meghaladja a 250 ezer főt. Más tekintetben sincs nyoma annak, hogy az ügyfelek bizalmatlanabbá válnának.

– Új vezetőként milyen tervei vannak a magyarországi Citibankkal?

– Egyértelműen folytatom az eddigi igen sikeres stratégiát. Továbbra is univerzális bankként, mindenekelőtt az ügyfelek kényelméért és elégedettségéért dolgozunk, valamennyi üzletágban innovatív, a piacon jól pozícionált termékekkel. Az ügyfélközpontúságon túl két további fontos elv játszik a munkámban szerepet, és ez a tökéletes minőség követelménye, valamint a jó kapcsolat a partnerekkel. A magyar piacon az elkövetkező évtized óriási változásokat hoz majd; azok lesznek a nyertesei, akik képesek igényes terméket kínálni, a költségeiket pedig lefaragni – így ez a célom.

– S milyen főnökként ismerik majd meg a munkatársai?

– Immár egy hónapja vagyok itt, s kollégáim nyilván tapasztalhatták, hogy minden nekem célzott kérdést igyekszem ugyancsak kérdéssel megelőzni, azt firtatva, hogy mi válik belőle az ügyfél javára. Nagyon fontosnak tartom ugyanakkor, hogy áldozzunk a munkatársakra. Ebben az iparágban ugyanis a technológia, sőt, a termékek is nagyon hasonlóak, így a munkatársaknak, a személyes találkozás, kapcsolat révén, kiemelkedő szerep jut az ügyfelek meghódításában.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik