Gazdaság

Mini-Itália – Lézershow és történelem

Ha az Alpoktól Szicíliáig szeretnénk bejárni Olaszországot, autóval vagy vonattal, legalább két nap kellene hozzá - és akkor még nem is számoltunk egy Trieszttől San Remóig tartó kelet-nyugati utazással!

S aki ezt nem teheti meg? Ez foglalkoztatta három évtizeddel ezelőtt Ivo Rambaldit: miként lehet Itáliát egyetlen nap, esetleg néhány óra alatt bemutatni úgy, hogy a kíváncsi látogatónak képe legyen erről az országról, kultúrájáról – és esetleg kedve legyen egyszer bebarangolni az “olasz csizmát” életnagyságban is.

Rambaldi művészi színvonalon tárta az érdeklődők elé Olaszország nevezetességeit: a velencei Szent Márk bazilikát és a Rialtót, a római Colosseumot és a Szent Péter bazilikát, a pisai ferde tornyot, Pompeji romvárosát, a milánói dómot, Alberobello kúpos kőházait, a nápolyi tengerparti Castel Nuovo várkastélyt, Verdi szülőházát – és még közel háromszáz történelmi épületet, emléket. Így épült fel Riminitől északra, az Adria partja mentén, Viserbánál néhány hektáron egy piciny Olaszország: Italia in Miniatura. Néhány óra alatt gyalog bejárhatjuk Itália nevezetességeit, vagy – ha az egysínű Monorataián utazzuk körbe ezt az élethűen kicsinyített országot – akár madártávlatból gyönyörködhetünk a velencei Dózse-palotában, a páduai Szent Antal bazilikában, a firenzei Palazzo Vecchióban.

Ivo Rambaldi álma tehát megvalósult, amit az utóbbi években fia, Paolo bővít történelmi emlékek további miniatűr darabjaival, sőt újabban egy immár csónakkal járható velencei Canal Grandéval, ősparkkal és vidámparkkal, lézer- és zene show-val.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik