Gazdaság

Eva-tervezet – Jut is, marad is

Először az egyszerűsített vállalkozói adót (eva) igénybe vehető vállalkozások körét szűkítette a pénzügyi kormányzat, most úgy tűnik, hogy az ígért kedvezményeket is visszafogja.

Fehéríti vagy éppen ellenkezőleg, sötétíti a szürkegazdaságot az eva? – hangzik ma is a kisvállalkozások választási megnyerésére kigondolt adózási formula alapdilemmája. Az ebből következő praktikus kérdés a központi büdzsé számára az, miként hozhat többet a csökkentett adóteher, mint a magasabbra szabott, ám sokak által messziről elkerült eddigi adókötelezettségek. Azt a szimpla összefüggést, hogy ha kevesebbet kell fizetnie, azt talán nagyobb kedvvel teszi a vállalkozó, tavasszal, a választások környékén sokat hallhattuk. A tétel bizonyításán azóta is serényen munkálkodik a Pénzügyminisztérium (PM). Olyan eva-tervezettel kíván előrukkolni, amely több kiskaput zár be, mint amennyit kinyit, ráadásul adózónak, költségvetésnek egyaránt vonzó marad.

Eva-tervezet – Jut is, marad is 1KERÜLŐUTAK. A tízmillió forintos bruttó árbevétel alatt működő társaságok számára kigondolt egységes 15 százalékos adó tavasszal túl szépnek tűnt; nagy kérdés volt, mi az, amit a PM belőle végül visszafog. Az áfások maradtak, ám több más kérdésben – így az eva hatálya alá kerülő társaságok körének meghatározásában – már nem volt ennyire nagyvonalú a PM. Habár az egyéni vállalkozók, bt.-k és kkt.-k mellé felzárkózhattak a kft.-k is e sorba – azzal a kitétellel, hogy könyveiket ugyanúgy kell vezetniük, mint korábban -, vélhetően sok tízezer cég hullik ki azon a rostán, amelyet a pénzügyi tárca a visszaélések kizárása végett eszkábált.

Mindenekelőtt azt az eshetőséget kellett elhárítani, hogy egyesek az árbevételi limit túlpartjáról, tehát a nagyobb cégek köréből is az eva-körben landoljanak. Azaz sem e nagyobb társaságok feldarabolásával, sem pedig az árnyékukban hirtelenjében alapított sok apró új vállalkozással ne válthassanak erre az adóra. Mindennek a PM-ben kidolgozott tervezet azzal kívánja elejét venni, hogy minimum 2 éves működést ír elő, mely időszakot ráadásul változatlan szervezeti formában kell a cégnek töltenie. Ekkor azonban még mindig fennáll a veszélye annak, hogy az egymáshoz közeli, mondjuk az egy családon belüli vállalkozások segítik egymást – bevételeiket terítik -, így igyekezvén a lehető legtöbb céget az árbevételi limit alatt tartani. Ezt elkerülni már nehezebb feladat, nem is jutottak egyelőre dűlőre a felek: a minisztérium, az érdekképviseletek és a szakmai szervezetek. Az az egyszerű megoldás, miszerint ha közeli hozzátartozóknak vállalkozása van, egyikük sem jelentkezhet be az áfakörbe, túlontúl szigorúnak tetszik. Kényszer-kisvállalkozások tömegével sújtott társadalmunkban e cégekből vélhetően nem kevés jut egy-egy családra, így e feltétel jelentősen csökkentheti az eva-jogosultak körét. Mindemellett a család intézményét is kellemetlen, potenciális adócsaló címkével látja el. Ha ezzel a kis cégek körüli kiskapukat valóban be is reteszeli a javaslat, továbbra is probléma adódhat abból, hogy ha ezeknek az apró vállalkozásoknak nem kellenek kiadási számlák. Költéseik így ugyanis “fialhatnak” is a számukra, ha például e legális forrású költségszámlák nagyobb cégek érdeklődését keltik fel, akiknek a kisebbek e papírok gyűjtésével úgymond “bedolgozhatnak”. Éspedig kifejezetten olcsón, az alacsony 15 százalékos eva miatt ez még a ma jellemző – áfa plusz 10 százalékos – “számla-árfolyamot” is lenyomhatja.

HÁZIKASSZA. Bő 10 milliárd forint folyhat be a költségvetésbe, ha a jelenleg papíron a házipénztárakban kuksoló pénzt e vállalkozásokból a tervezett 20 százalékos adó mentén kivonják a tulajdonosok. A PM ugyanis – az eredménytartalékok alapján – mintegy 60 milliárdra becsüli az eva körbe vonható cégek házipénztárának tartalmát. Csakhogy a PM legutóbbi közleménye immár nem a házikasszáról, hanem a vagyongyarapodásról szól. Azt a költségek vezetése híján nem lehet nyilvántartani, adómentesen pedig mégsem kerülhetnek a tulajokhoz – szól a tárca indoklása.Ha viszont a saját tőke jegyzett tőkén felüli hányadát – azaz minden eszközbeszerzést, sőt a kiszámlázott, de be nem folyt összegeket is – adóztatják, ráadásul a beharangozott húsz százalék mellett egészségügyi hozzájárulást is fizettetnek, az eva szinte senkinek nem éri meg. Legfeljebb ha egyedülálló, vagy családjában egymaga vállalkozó, szellemi munkát végző adóalanyok azon hányadának, akik semmit, még csak egy tollat sem szereztek be.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik