Gazdaság

Balatonaligai Zenit 2000, Feind Borház

Balatonaligai Zenit 2000, Feind Borház 1Ellentmondásosan fejlődő (gyönyörű színek mellett mély strukturális problémák) borkultúránk egén, zenitjén, mondhatni, remek jelenség száguld mint az üstökös mintegy, ez a Feind Borház.#<# Feltűnő ugyanis, hogy a széles spektrumon mozgó műhely a könnyed nyári Irsai Olivértől a nehezebb fajsúlyú, töppedt szőlőből sajtolt borokon át a kékfrankosig sok mindent készít, jól. A technológia alapvetően reduktív, nézetünk szerint a jövőben a színképet tovább kellene tágítani az érlelhető, kis- és nagyhordós borok irányába, de ne szakmázzunk. Magyar viszonyok között jelentős, 60 hektáros aktív ültetvény fölött diszponálnak a megszállott Feindék, akik minden állami támogatást és minden fillér hasznot visszaforgatnak a borászatba, sokféle palackjaik sokféle mallok polcain és a gasztronómiában szaporodnak, jó minőség/ ár arányokban. A teljesítmény értékét növeli, hogy Balatonfőkajár és Aliga nem is borvidék, bár a hírek szerint komoly lobbizás folyik, hogy a Balatonfüred-Csopaki borvidékhez csatoltassék. A bőtermő, jó cukorgyűjtő és szép savakkal rendelkező hírében álló Zenit különben abszolúte magyar innováció, Király Ferenc közvetítette a savas és nem jelentéktelen ezerjó meg az ültetvényes fajták között számon tartott, tehát egy grádiccsal alacsonyabban álló lágy és szeszes Bouvier közötti mésalliance-t, így jött létre ez a illatos-zamatos-savas hungarikum, amely még sok örömet fog okozni a winelovereknek. Egyelőre többnyire valamely küvé komponenseként szokott feltűnni a színpadon, ritka, hogy önálló produkcióra vállalkozna. A szép zöldesarany bor telt illatában, melyben némi palackbuké, erős szeszeket, a hőben, tehát cukorban tobzódó extra kétezres év 14,5 százalékos szeszeit érezhetni. Komoly extraktot (34 g/l) jelző korona csorog a pohár falán, a szép savakra (7,5 g/l) fűződő kellemesen fanyar íz némi kesernyében végződik. A testes bor nem édes karakterű, lecsengése nem túl hosszú, általában a fajta nem túl nagy komplexitását érezni. A Feind Borház 2000. évi Zenitje a töppedt szőlőből sajtolt borok örvendetes divatjának sajátos, maszkulin képviselője a maga nem édes karakterével. Ezt a sajátos karaktert talán bab- és magyaros káposzta-ételekhez, májételekhez, töltött palacsintákhoz lehetne ajánlani.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik