Gazdaság

Autó-motor hibrid – Tűzön-vízen át

Nem az autó-motor, hanem inkább az extrém sportok rajongói használhatják elégedetten a holland Vandenbrink gyár háromkerekűjét#<#: a kívülről többé-kevésbé autóra, belülről tandemkerékpárra hasonlító Carver nevű szüleményt go-cart alkalmazásokra fejlesztették. A gép, amely a kerékpárokhoz hasonlóan a kanyarokban bedől, nem a biciklikben megszokott, hanem az autókban használatos kormánykerékkel irányítható. Autó-motor hibrid – Tűzön-vízen át 1Az Európai Unióban forgalmi engedéllyel rendelkező kétszemélyes járgány motorja 660 köbcentis és hatvanöt lóerős, ami ugyan nem mérhető a hivatásos raliautók hasonló teljesítményéhez, de ahhoz már elegendő, hogy a 190 kilométer per órás végsebességgel alkalmasint terepen száguldva a frászt hozza az emberre. Ilyenkor az akár 45 fokos szögig bedőlő Carver aligha borul föl, ám ha mégis, akkor belső csövezéssel ellátott zárt karosszériája hathatós védelmet nyújt a pilótának a sérülések ellen.

A tervezők a Carvert nemcsak hobbi célokra, hanem városi közlekedésre is ajánlják. Szerintük csúcsforgalomban kifejezetten előnyös a gép kis mérete és gyors manőverező készsége, amely lehetővé teszi, hogy, csakúgy mint a motorkerékpárok, az autók között cikázva kerüljön ki a forgalmi dugókból.

Sokéves fejlesztés után a Carvert az idén év elejétől gyártják, és mostantól meg is vásárolható: a kizárólag a Vandenbrinktől megrendelhető “autó” ára 55 ezer euró.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik