Gazdaság

Módosított termények – Gének vándorúton

A génsebészettel előállított növényekből az emberbe is átjutnak a beültetett génszekvenciák – derül ki a brit Foods Standards Agency kutatásaiból.#<# A hivatal mikrobiológusai megállapították: a génmódosított szervezetekből az idegen örökítőanyag a béltraktusban tenyésző mikrobákba kerülhet. Módosított termények – Gének vándorúton 1Nem is olyan régóta ismert tény, hogy a magasabb rendű élőlények esetében megszokott, nemzedékről nemzedékre történő génátadástól – az úgynevezett vertikális öröklődéstől – eltérően egyes élőlények úgy is megváltoztathatják örökítőanyag-készletüket, hogy egymáshoz tapadva bizonyos DNS-szakaszaikat kicserélik. Ez a horizontális génátvitel elsősorban baktérium és baktérium, valamint baktérium és vírus között működik. Most azonban bebizonyosodott, hogy a mikrobák magasabb rendű élőlényektől – növényektől – is képesek géneket szerezni.

A brit tudósok hét olyan személyen végezték kísérleteiket, akiknek alsó béltraktusát valamilyen betegség miatt korábban eltávolították. Az alanyokkal génmódosított szóját tartalmazó hamburgert etettek és turmixot itattak, majd analizálták székletüket. Három személynél olyan baktériumokat sikerült azonosítaniuk, amelyek minden bizonnyal idegen örökítőanyagot “szereztek be” az elfogyasztott szójából. Az eredmény azt mutatja, hogy az alsó béltraktus hiányában – ahol számos, a DNS-t lebontó enzimatikus folyamat zajlik – a gének képesek a bélmikrobákba vándorolni.

Mindez óriási veszélyeket hordoz magában. A manipulált növényekben ugyanis a legtöbb hasznos, például rovarriasztó vegyületet kódoló gén mellé a tudósok “útjelzőként” sokszor beültetnek antibiotikum-rezisztenciát kialakító DNS-darabokat is. Ezek – derül ki a kísérletek nyomán – a módosított növényeket megevők egy részénél a legkorszerűbb antibiotikumokkal szemben is ellenállóvá tehetik a szervezetben élő mikrobákat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik