Gazdaság

A Biggeorge’s Rt. társtulajdonosa – A közvetítő

Nagygyörgy Tibor már 19 évesen saját vállalkozásához keresett irodahelyiséget. Ekkor döbbent rá, hogy az ingatlanközvetítés nem rossz üzlet, így maga is elkezdett ezzel foglalkozni.

Indult a 1800 megahertzes mobiltelefon tender, s Nagygyörgy Tibor felajánlotta az Ericssonnak, hogy cége segítene mobil-bázisállomások, azaz adótornyok telepítésére alkalmas helyeket felkutatni, s a tulajdonosokkal szerződést kötni. Mivel erre mindössze három hónapja volt az ingatlanos cégnek, a mobiltársaságnál 15-20 helyszín megszerzését feltételezték az ajánlótól. A multinál nem is hitték volna, hogy a Biggeorge’s 140 megállapodást tesz le az asztalukra, s ezzel e téren a legnagyobb partnerükké válik.

A Biggeorge’s Rt. társtulajdonosa – A közvetítő 1A fiatal vállalkozó igen korán kezdte, hiszen már 14 éves korától rendszeresen vállalt nyári munkát, egy idő után már tanév közben is dolgozgatott. Szülei meg is ijedtek, amikor érettségi után úgy döntött, hogy zsebpénz-kiegészítő tevékenységeit legális formába önti. A szülőknek felrémlett, hogy gyermekük az “adósok börtönébe” kerül. A tinédzser vállalkozó több mindennel foglalkozott, kereste a megfelelő, jól jövedelmező profilt. Felmerült benne például, hogy éttermi futárszolgálatot hoz létre, de végül nem lett belőle semmi, mert közben megtalálta a számára legmegfelelőbb tevékenységet. “A mai napig gyakorta támadnak ötleteim, de csak a legígéretesebbeket próbálom megvalósítani” – mondja az üzletember.

TRÜKKÖS NÉVVEL. A főiskolán nappali tagozatra járt, de már bérelhető irodát keresett magának. Kiderült, hogy az ingatlanközvetítők egyhavi bérleti díjat kérnek a szolgáltatásukért, ami egy 3 szobás belvárosi lakás esetén 80-100 ezer forintot jelentett. Ezt igen jó pénzszerzési lehetőségnek találta, s elhatározta, hogy ő is megpróbálkozik vele. Az Expresszből kinézett meghirdetett lakásokat, felhívta a tulajdonosokat, megbízást szerzett tőlük, s a keresleti oldalt is megtalálta. Kisebb lakások bérbeadásával kezdte, ám két év múlva már piacvezetővé vált a luxusingatlanok kiközvetítésében. Ekkor már közel húszan dolgoztak az időközben céggé alakított vállalkozásban.

A névválasztás – saját nevének angolra fordítása – remek ötletnek bizonyult, még ma is sokan multinacionális társaság magyarországi leányvállalatának képzelik a Biggeorge’st. Már pedig ez igen kedvezően hatott a bizalom szempontjából, az ügyfelek szívesebben fordultak egy nemzetközi imázst sugárzó céghez, mint egy nemrég alakult magyar vállalkozáshoz. “Néhány külföldi keménykalapos, nagytermetű, szivarozó vezetőre számított, így igen csak meglepődtek, amikor találkoztak velem” – emlékszik vissza.

Mivel a menedzsment építését szereti házon belül megoldani, s az irányítás addigra már túlzottan lekötötte az idejét, 1996-ban a cég vezetésével az egyik munkatársát, Salamon Adorjánt bízta meg, akinek el is adta az ingatlanközvetítő vállalkozás felét, s megalapították a Biggeorge’s International Kft.-t. Már ekkor látta, hogy kezd lecsengeni a külföldiek kiszolgálásának piaca, ezért Salamonnal egy komplex szolgáltatást nyújtó, a nemzetközi cégekkel versenyképes társaságban gondolkodtak. Újabb és újabb profilokat vettek fel, hogy az ingatlanpiac teljes területét lefedjék. A repertoárjukba a lakások mellé a telkeket, irodákat, raktárakat, befektetési ingatlanokat is felvették, s az értékesítés mellett tanácsadást és ingatlanértékelést is vállaltak. A nyereséget és a cégeladásból szerzett pénzt Nagygyörgy Tibor előbb kisebb, majd egyre nagyobb ingatlanok megvásárlásába és hasznosításába fektette, figyelme középpontjába mind inkább az ingatlanbefektetés került.

NAGYGYÖRGY TIBOR 29 éves, a Külkereskedelmi Főiskolán diplomázott, majd posztgraduális képzésen előbb MBA, majd angol-magyar ingatlanszakértői oklevelet szerzett. Már 1991-ben beindította egyéni vállalkozását Biggeorge’s Enterprises néven, ez később kft.-ként működött, 2000-től pedig Sindeq Kft.-re keresztelte át. 1996-ban alapította meg a Biggeorge’s International Kft.-t, amely 2000-ben részvénytársasággá alakult. Tulajdonosa 50,1 százalékban a Wallis Ingatlan Rt., a fennmaradó részen fele-fele arányban osztozik a vállalkozó kollégájával, Salamon Adorjánnal. 2000-ben életre hívta a Sindeq Spitzer Telecom Kft.-t, amelynek 40 százaléka az övé, 30-30 százalékát pedig öccse és a cég vezetője, Székely Tamás jegyzi. 2001-ben hozták létre Forgó Ferenccel az 50-50 százalékban tulajdonolt Európa Alapkezelő Rt.-t.

Szeret úszni, futni, síelni. Nős, feleségének könyvvizsgáló cége van, a második gyermeket szeptemberre várják.

Az érdekeltségébe tartozó társaságok tavaly 130 alkalmazottal együttesen egymilliárd forintos forgalmat értek el.

A cégen belül 2000-ben létrehozták az új építésű ingatlanokkal foglalkozó Új Otthon Centrumot, megcélozva a teljes körű szolgáltatást a vevőknek, a finanszírozóknak, s az értékesítőknek egyaránt. Mindez a piaci boommal párosulva szép eredményt hozott, hiszen a vásárlási hullám éppen tetőzött abban az időben. Az üzleti tervben 2000 második felére 100 lakás eladását irányozták elő, ám 2001 végéig – másfél év alatt – végül 1200-at sikerült értékesíteniük. Társával úgy látták, hogy a továbblépéshez stratégiai partnert kell keresniük. Ennek eredményeként a Wallis Rt. többségi tulajdont szerzett a társaságban, amely azóta kizárólagos joggal használja a Biggeorge’s nevet. Nagygyörgy Tibor eredeti vállalkozását ezért Sindeq Kft.-re keresztelték át, amely ma már érdekeltségeinek holding cége. E társaság bonyolította le a már említett Ericsson projektet, s Nagygyörgy Tibor ezt követően hívta életre a Sindeq-Spitzer Telecom Kft.-t.

KEZELT KONFLIKTUSOK. “Tárgyalásokon az a benyomásom, hogy nála szinte nincs semmi lezárva, mindig felvet egy új szempontot, amit érdemes figyelembe venni. Túl sokat vállal viszont magára, emiatt időnként kétszer annyit dolgozik, mint más normális ember” – jellemzi Nagygyörgy Tibort Gerő János, a konkurens DTZ Hungary Kft. ügyvezető igazgatója. A vállalkozó tavaly alapította az Európa Alapkezelő Rt.-t Forgó Ferenccel, a Budapest Alapkezelő korábbi irányítójával, aki igazgatósági tag a társaságban. “A tőkepiaci szakértelmet és az ingatlanpiaci ismereteket igyekeztünk ebben a cégben ötvözni. Ötszázmillió forintos alaptőkével indultunk, s most már 4 milliárdnál tartunk” – büszkélkedik az üzletember. “Fiatal kora ellenére megfontolt, konzervatív típus. Túlzottan kockázatos ügyletbe nem megy bele, egy üzlet minden aspektusát igyekszik megvizsgálni. A konfliktusokat nem kerüli, de jól kezeli” – dicséri a menedzsert Forgó Ferenc.

Nagygyörgy Tibor szerencsésnek mondja magát, eddig csak egy elképzelését nem koronázta siker. Négy esztendeje Romániában is elkezdtek ingatlannal foglalkozni, ám a román piac akkor rossz helyzetben volt. Egy év múltán ki is vonultak. “Mindenki hoz rossz döntéseket, én az ilyesmit tanulópénznek fogom fel. Az álmomról azonban, hogy a céget Közép- és Kelet-Európa vezető ingatlan-tanácsadójává fejlesztjük, nem mondtam le” – szögezi le a vállalkozó, akinek tervei között a Biggeorge’s vidéki hálózatának kiépítése is szerepel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik