Gazdaság

Bevásárolt a Lakáskassza – Otthontalanul

Piaci helyezésén nem javít, de lendületet vehet az Otthon ügyfélkörének megvásárlásával a Lakáskaszsza.

Jóllehet egy szuszra közel 50 ezres ügyfélállományt vásárolt meg a Lakáskassza, piaci pozíciója nem változott látványosan. Hiába veszi át az Otthon szerződéseit, továbbra is 3. helyezett marad az OTP Ltp. és a Fundamenta mögött. A lépéssel – amelyet a múlt héten hagyott jóvá a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) – persze jelentősen lefarag a hátrányából: már csak 20 ezer szerződéssel marad el a második helyezett 235 ezer ügyfelétől (az adatokról lásd táblázatunkat).

Bevásárolt a Lakáskassza – Otthontalanul 1A SKALP. Szeptember elsejével a hivatalos megfogalmazás szerint az Otthon átruházza az ügyfeleit, akik változatlan kondíciók mellett ezentúl a Lakáskasszánál takarítanak meg, és onnan juthatnak hitelhez. Az Otthon egyébként már április óta nem köt új szerződést, banki értékesítési kapcsolatait felmondta, egyéni ügynökei pedig máris a Lakáskasszával tárgyalnak. Amennyiben az átadás-átvétel hibátlanul lezajlik, az Otthon ősszel kérvényezheti lakás-takarékpénztári engedélyének visszavonását. A cég ezzel nem szűnik meg, sőt alkalma nyílik más tevékenység engedélyeztetésére. Azt már tudni, hogy pénzügyi vállalkozás lesz, ám hogy mit is csinál majd, azt egyelőre nem kötötte a felügyelet orrára.

Bár egyik kasszának sem tett jót, hogy az elmúlt években az otthonteremtésben más megoldások kaptak kormányzati prioritást, s a pénztári termék ezenközben elkopott, mindezt leginkább az Otthon szenvedte meg. A pénztári eufóriából tulajdonképpen egyszerűen kimaradt. A többiekhez képest egy évvel később indulva ugyanis éppen azt az esztendőt hagyta ki, amikor a legmagasabb volt az állami támogatás, és így a legvonzóbb a termék. Ne feledkezzünk meg arról a hihetetlen várakozásról sem, amellyel ez idő tájt a lakás-takarékpénztárra mint az első új típusú pénzügyi intézményre nagy tömegek tekintettek. Ezt a piacot az első évben a három pénztár nagyjából lefölözte. Az Otthonnak nem sikerült ledolgoznia hátrányát, tulajdonosai pedig egy idő után már nem reménykedtek tovább: közülük a legkisebb, a Konzumbank már a tavalyi tőkeemelésben sem vett részt, s így tulajdonhányada közel 12 százalékról 3 százalék alá esett le. Noha a legnagyobb részvényes, az osztrák S-Bausparkasse is megoldást keresett, a legaktívabb ebben az Erste Bank Hungary volt. A hitelintézet a bankpiac második helyét tűzte ki célul, s ha növekedési szándékának meg kíván felelni, erőltetett menetben kell bővülnie. Ez pedig nyilvánvalóan tőkeigényes folyamat, s az Otthon értékesítése alkalmas forrásnak tűnhetett.

MEGSPÓROLT TŐKEEMELÉS. Ráadásul, amennyiben az ügylet nem zárul le e nyáron, újból mélyen a zsebükbe kell nyúlniuk a részvényeseknek. Az idén ősztől ugyanis nem működhet lakás-takarékpénztár 2 milliárd forint alatti jegyzett tőkével, amihez az Otthonnál még közel félmilliárd hiányzik.

Bevásárolt a Lakáskassza – Otthontalanul 2Az ügyfél-átruházás árát ugyan bizalmasan kezelik, ám a hírek szerint a tulajdonosok nem hozták ki a lehetséges maximumot. Ebben nyilván a szorító határidő is közrejátszott, valamint az, hogy nem volt verseny a potenciális vevők oldalán az Otthon ügyfeleiért. Az OTP Ltp. vevőként szóba sem jöhetett, hiszen az Erstének minden más fronton is konkurenciája. A Lakáskassza mellett a Fundamentát viszont szintén megkeresték, ám az nem kapott az alkalmon. Érdektelenségének okát a cég nem fedte fel. Lehet, hogy egyszerűen nem kívánt egy olyan ügyletben részt venni, amelyhez hasonlóba három évvel ezelőtt egyszer már beletörött a bicskája. Akkor a Lakáskasszával fáradoztak a fúzión, de egymás értékelésében, az egyesülés utáni szerepek és súlyok elosztásában nem jutottak dűlőre. Érdemes ugyanakkor azt is megjegyezni, hogy míg a kezdetekkor, öt évvel ezelőtt a Fundamenta nagy lendületet vett, azóta mintha nem fűtené ugyanolyan lelkesedés. Holott a pénztárak indulását követően jó darabig az OTP Ltp.-vel fej-fej mellett haladt, jócskán maga mögé utasítva a Lakáskasszát. Aztán a szerződések számát és a szerződéses összeget tekintve is lemaradt az élről. A mai állapot szerint az OTP 54,2 ezer új szerződését követően, közel 19 ezerrel a Lakáskassza következik, s mögötte áll a Fundamenta. Pedig az utóbbi időben a Lakáskassza fizetésképtelenségéről láttak hírek napvilágot, amit egyébként a PSZÁF hirtelenjében elrendelt vizsgálta azonnal cáfolt is. A kassza növekedésében valószínűsíthetően tavalyi erőteljes kampánya is szerepet játszhat. Új frontokat nyitott: Kassza-kártya néven kedvezményekre jogosító plasztiklapot indított útjára, s az ingatlanforgalmazásba is belevágott. Az is jól jött, hogy a Fundamenta-tulajdonosok megfigyelők szerint mindeközben némileg elkedvetlenedtek, mert eddig ahol csak piacra léptek (Németország, Csehország, Szlovákia), a legnagyobbak lettek, Magyarországon viszont ezt nem érték el.

Az Erste és a Lakáskassza megállapodásában mindezek mellett szakértők szerint az is közrejátszott, hogy a bankban kizárólag, a kasszában pedig nagyobb részt osztrák a tulajdonos. Láthatóan könnyen szót értenek egymással, jobban, mint akár a Fundamenta német tulajdonosával – mondják. Az Erste egyébként a Lakáskassza ügynöke lesz. A rossznyelvek azonban megjegyzik: ha az ügyfélszerzésben az Erste hálózata az Otthonnak nem segített, vajon remélhet-e tőle többet az új partner?

Ajánlott videó

Olvasói sztorik