Gazdaság

Heti portfólió – Begyújtott rakéták?

Várhatóan a piaci érdekeket a korábbinál jobban szem előtt tartó kormány kerül hatalomra, így minden bizonnyal a tőzsdei befektetők vásárlási kedve is élénkül majd a következő hónapokban#<# - véli Szabó Zsombor, a Quaestor Értékpapír Rt. elemzője. Heti portfólió – Begyújtott rakéták? 1A választások végeredményéből adódó szűk kormánytöbbség ellenére komoly súlyt kapnak a pesti parketten jegyzett részvények a portfóliójában. Az OTP-részvény nem csak a megváltoztatott címletértékből, a BÁV-ban történt tulajdonszerzésből, illetve a választások eredményétől való nagyobb függetlenségéből profitálhat, de abból is, hogy a térség életképes bankjainak részvényei iránt továbbra is nagy az érdeklődés a nyugati befektetők körében.

Heti portfólió – Begyújtott rakéták? 2Egy másik blue chip, a Mol ugyan a választási kampány, illetve közvetve az ígéretek középpontjában állt, még sincs arra garancia, hogy a társaság problémái a közeljövőben megoldódnak. A befektetőknek némi visszafogottságra ad okot a részvény erőteljes szárnyalása, valamint az olajárfolyam továbbra is meglehetősen hektikusan mozgása is, így a papír tőzsdei súlyánál kisebb arányban szerepel a csomagban.

Elsősorban nagy kapitalizációjuk okán két távközlési papír is helyet kapott a javaslatban: a Matáv és a Cesky Telekom méreténél fogva megkerülhetetlen a tőzsdéken. A cseh cég privatizáció előtt áll, elképzelhető, hogy a telefontársaság többségi állami tulajdonát még a nyári parlamenti választások előtt értékesítik.

Elég nagy szeletet hasított ki a szakember a nyugati részvénypiacokat megcélzó befektetési alapok jegyei számára. Az amerikai gazdasági növekedés, a javuló vállalati eredmények, valamint a korábbinál kellemesebb nyugat-európai tőzsdeklíma miatt ugyanis mindkét kontinensen jó esély mutatkozik a két éve lefelé tartó részvényárfolyamok “beindulására”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik