Gazdaság

HVB – Fúzió után – Fegyvernyugvás

Hosszas huzavona után sikerült csak megegyezni az osztrák BA-CA és a bajor HVB fúzió utáni munkamegosztásáról.

HVB – Fúzió után – Fegyvernyugvás 1Jó vásárt csinált a bajor HypoVereinsbank (HVB) az osztrák Bank Austria Creditanstalt (BA-CA) másfél évvel ezelőtti részvénycserés átvételével, legalábbis a számokat tekintve: a müncheniek tavalyi gyatrácska eredményén a legnagyobb osztrák bank sikere szépített. Ez is közrejátszhatott abban, hogy a fúzió következő szakaszát hónapokkal elodázó vitában a bajorok leszálltak a magas lóról, meghallgatták a bécsiek panaszát, s végül sikerült közös megegyezéssel tető alá hozni a BA-CA önállóságát, regionális illetékességét rögzítő megállapodást. A “békekötés” nyomán a HVB és a BA-CA integrációja immár teljes, s ezen belül az osztrák pénzintézet megőrizte nemcsak önállóságát, de a hazai és a kelet-európai üzletág egyedüli illetékességét is – jelentette be egybehangzóan Gerhard Randa és Albrecht K. Schmidt, a fúzió révén az európai ranglistán harmadik helyre előrelépett bankóriás ausztriai, illetve németországi igazgatója.

Horvát akvizícióA München-Bécs megállapodást csak néhány nappal előzte meg a harmadik legnagyobb horvát bank megvásárlásának híre: a BA-CA 132,1 millió eurós vételárral lett a Splitska Bank többségi tulajdonosa; a részvények 25 százalékát a horvát privatizációs társaságtól, 62,6 százalékát az olasz UniCreditótól vette meg. A részvények 10 százaléka a Splitska Bank tulajdonában volt, a maradék tulajdonrész kivásárlására pedig még kidolgozzák az ajánlatot. Az osztrák pénzintézet 1997 óta van jelen Horvátországban saját filiáléval, amelynek ügyfélköre a vállalati szférából kerül ki. A jelenleg HVB-Croatia néven működő, 409 eurós mérlegfőösszegű banknak öt fiókja és 160 alkalmazottja van.

KORREKCIÓ. A tavaly ősszel Münchenben elfogadott elképzelések szerint még bizonyos globális üzleti területek München közvetlen irányítása alá kerültek volna – a HVB menedzsmentjének kizárólagos utasítási jogot adva, s korlátozva ezáltal a BA-CA önállóságát. A március elsejétől tervezett változtatások értelmében az ingatlanágazat, a vagyonkezelés és a vállalatfinanszírozás teljes egészében müncheni irányítás alá tartozott volna. Mivel ezek a területek adják a BA-CA eredményének kétharmadát, az osztrák pénzintézet így elveszítette volna önállóságát Ausztriában, valamint Közép- és Kelet-Európában, hiszen a HVB – a kisebb ügyleteket leszámítva – megfosztotta volna önálló cselekvési jogkörétől és felelősségétől. Márpedig ez utóbbit egyértelműen biztosította egy szerződés a “Régiók Bankjáról” – amelyet a HVB, a BA-CA és a harmadik nagy részvényes, az AVZ-alapítvány (elnökségében Gerhard Randával) a másfél évvel ezelőtti fúziós megállapodással egyidejűleg kötött.

Néhány heti ingerült tárgyalássorozatot követően az osztrákok fellépése – ami az üzemi tanács és a vezetőség ritkán tapasztalható egyetértésén alapult – végül eredményt hozott. A megállapodás keretében kizárták a közvetlen müncheni beavatkozás lehetőségét. Vagyis miközben a struktúrát, a konszern játékszabályait és bizonyos irányvonalakat – a controlling vagy a kockázatviselés területén – a jövőben is a bajor fővárosban szabnak meg, Bécs direkt irányítására a német félnek nincs módja. Ez megfelel annak az ausztriai jogszabálynak, amely megtiltja az igazgatóság utasításának lehetőségét, s ezáltal módot ad arra, hogy a menedzsment helyben hozhassa meg a döntéseket. Az osztrákok kisebbségi érzésének enyhítését más intézkedések is szolgálják: az ingatlan üzletág nagyobb része ugyan München illetékessége marad, de azért kisebb ügyleteket meghagynak a BA-CA-nál. A vagyonkezeléssel kapcsolatban a HVB illetékes igazgatója, Stefan Jentzsch – a 2003-ban nyugdíjba vonuló vezér, Albrecht K. Schmidt kijelölt utódja – személyesen jelentette be, hogy a BA-CA leányvállalataként működő Capital Investhez nem nyúlnak.

HVB – Fúzió után – Fegyvernyugvás 2OSZTRÁK SIKER. A bajor-osztrák fegyvernyugvás nyomán a BA-CA nemcsak megőrzi ausztriai és közép- és kelet-európai regionális banki státusát, de kisebb ügyleteket saját felelősségére is lebonyolíthat. A BA-CA 2002-ben az előző év eredményének megismétlését tűzte ki célul, mivel nem várható az európai banki ágazat feltételeinek javulása. Ennek ellenére 2004-ig változatlan cél a saját tőke jövedelmezőségének legalább 15 százalékos növelése és a bevételarányos költségszint további leszorítása.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik