Gazdaság

Génkezelt kukorica – Elszabadult folyamatok?

A vadon növő kukoricafajtákban is találtak idegen DNS darabkákat amerikai kutatók.#<# Szerintük az örökítőanyag a szántóföldeken termesztett transzgén tengeriből származik, a gének tehát - a gyártók ígéretei ellenére - úgy tűnik, mégis "kiszabadulhatnak". Génkezelt kukorica – Elszabadult folyamatok? 1A University of California genetikusai a Sierra Norte hegységben növő vad kukoricafajták génjeit hasonlították össze a Monsanto agrár-biotechnológiai vállalat által létrehozott módosított fajtákkal, ezek mellett pedig olyan kukoricanövényeket is vizsgáltak, amelyek bizonyosan nem tartalmaztak idegen örökítőanyagot. Az eredmény meglepő volt: a legközelebbi termőföldtől 100 kilométerre fekvő hegyekben élő növények telis-tele voltak a transzgén fajtákban is megtalálható DNS-szakaszokkal. A tudósok úgy vélik, mindez drámai hatással lehet a hagyományos növénynemesítés alapanyagául szolgáló vad kukoricafajták genetikai összetételére.

A jelenségre a kutatók két lehetséges magyarázatot találtak. A gének eredetét vagy a szabadföldön termesztett módosított növényekben kell keresni, vagy az Egyesült Államokból Mexikóba érkező segélyszállítmányokban, amelyekből esetleg kukoricaszemek szóródhattak szét. Az ezekből felnövő növények pollenje elméletileg már képes lehet arra, hogy a vadon növő fajtákkal kereszteződve bizonyos idegen géneket örökítsen.

Bár a kutatások eredményei a múlt év végén már megjelentek a Nature című tudományos folyóiratban, a lap most egyfajta helyreigazítást közölt: utólag kiderült, hogy az adatok nem támogatják eléggé a következtetést. Szintén valószínű, hogy a mintákban rendkívül kis mennyiségben jelen lévő DNS felszaporítására használt módszer, a polimeráz láncreakció (PCR) a laboratóriumból származó szennyeződéseket mutatta ki, és nem a vadkukoricák valódi génjeit.

A kutatócsoport mindazonáltal folytatja vizsgálatait. Legújabb közleményük szerint mégis jelen vannak az idegen gének a vad fajokban, vagyis a gének igenis kiszabadulhattak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik