Gazdaság

Az AIESEC és a vállalatok – Cserebere fogadom…

A szakmai gyakorlatcsere a fogadó vállalatnak akár egy új piac meghódítását is jelentheti. Érdemes az AIESEC-kel jóban lennie azon cégeknek is, akik szeretnének világlátott frissdiplomásokat felvenni.

Miért az AIESEC? Ma már sok lehetőség közül választhat az a diák, aki szeretne egy fél évig külföldön dolgozni. Az AIESEC nyújtotta lehetőség azért különleges, mert a diákot a kiutazás előtt felkészítik a várható kulturális különbségekre. A szervezet foglalkozik a hivatalos ügyek (vízum, vám, szállás) intézésével is. A külföldi tartózkodás alatt sem érezheti magát elveszettnek a diák, hiszen a helyi szervezet folyamatosan programokat szervez a számára, hogy könnyebben beilleszkedjék és megismerje az adott országot, s bármilyen probléma esetén segítenek neki. A hazatérés után pedig Magyarországon az úgynevezett reintegrációs események sorozata vár rá, ami segít az új ismeretek tudatosításában és a kulturális tapasztalatok feldolgozásában.

Egy náluk dolgozó horvátországi diáklány segítségével lépett be tavaly a horvát piacra a zár-, lakat- és kulcsgyártással foglalkozó Kaba Elzett Rt. Az AIESEC nemzetközi gyakorlatcsere programja keretében érkezett diáklány kereste meg a nagykereskedőket, és a közvetlen vevőket.

ÉRDEMI MUNKA. “A gyakornokok fogadása akkor sikeres, ha megtaláljuk azt a feladatot, amit a diák jól fog végezni, és ezt össze tudjuk kötni a cég terjeszkedési elképzeléseivel” – mondja Kiss Gyula, a cég humánpolitikai menedzsere. “Nagyon jó a kapcsolatunk az AIESEC-kel, mi csak megmondjuk, milyen anyanyelvű és szaktudású diákra van szükségünk, s ők megtalálják nekünk a megfelelő embert” – teszi hozzá. A Kaba Elzett szemlátomást jól ki tudja használni ezt a lehetőséget: az utóbbi négy évben összesen hat diák gyakornokoskodott a cégnél, a végzős német, svájci, cseh, horvát és romániai egyetemisták a marketing és kereskedelmi részlegekben dolgoztak. Feladatuk többnyire piackutatás volt saját hazájukban, és az idegen nyelvű levelezésbe is bekapcsolódtak. Az idén kifejezetten magyar és román nyelven is beszélő gyakornokot kértek, aki a cég romániai piacra való belépését készíti elő.

Külföldi diákok MagyarországonIVAILO IVANOV BULGÁRIÁBÓL.

A jármű-szállítmányozással foglalkozó győri Hödlmayr Hungária Logistics Kft.-nél dolgozó diák második magyarországi szakmai gyakorlatára készül; feladata a bulgáriai piackutatás és a gazdasági helyzet megfigyelése. “A munkatársak az irodában elfogadnak mint kollégájukat, tisztelik és meghallgatják a véleményemet. A magyar emberek nyitottsága, barátságossága sokat segített nekem, hogy ne vendégnek érezzem magam itt” – mondja Ivailo. “Tudom, hogy a legtöbb ember az unióban vagy Amerikában akar tanulni, dolgozni. Biztos, hogy ott több pénzt kereshetnek, nekem ez a hely mégis sokkal jobban tetszik. Úgy gondolom, Magyarországon dolgozni sokkal nagyobb kihívás, mint bárhol máshol a világon.”

JULIA KOSTRIKOVA UKRAJNÁBÓL. Duplájára emelte a fogadó cég a fizetését, olyan elégedettek voltak a munkájával. Az ukrán gyakornoklány feladata a kapcsolatfelvétel volt külföldi cégekkel, illetve esetleges vásárlókkal. “Négy szerződést hoztak tető alá az én segítségemmel – meséli büszkén Julia -, rövid idő elteltével bulizni is együtt jártam azokkal, akikkel dolgoztam. Mindenki egyenrangú félként kezelt. Tetszett az is, hogy az AIESEC többször szervezett a gyakornokoknak találkozót, így megismertem Szegedet, Pécset és Ceglédet. Nagyon élveztem ezeket a programokat.”

CHERYL KAY DE MESA KANADÁBÓL. “Ideérkezésem előtt nagyon keveset tudtam Magyarországról, igaz, akárkivel beszéltem, csak jókat hallottam. Kifejezetten olyan országban akartam dolgozni, amelynek nem ismerem a nyelvét – kulturális sokkra vágytam. A külföldi munka új világlátással gazdagított, azóta sokkal megértőbb vagyok a hazámba bevándorolt külföldiekkel szemben is, hiszen Toronto soknemzetiségű város.” A diáklány szerint a gyakorlatcseréből a fogadó vállalat is profitálhat: a külföldi diák új ötleteket vethet fel, jobb rálátást kínálhat egy más kultúrából való fogyasztói csoportra. Szerinte azok a diákok, akik külföldön akarnak dolgozni, sokkal lelkesebbek, s nagyobb kihívásra vágynak. “Hálás vagyok az AIESEC-nek, hogy karrieremnek már ilyen korai szakaszában külföldön dolgozhattam, tapasztalat nélkül másképpen nagyon nehezen találtam volna külföldön állást. A szervezet olyan közösséget is biztosít, ami nagyon megkönnyíti a belépést az ismeretlen kultúrába.”

Közben jött volna egy ausztrál diák is februárban, ám ő pár héttel az ideérkezése előtt lemondta a gyakorlatot, mondván: szerelmes lett. Az efféle emberi kockázat dacára Kiss Gyula optimistán nyilatkozik. “Sikeresnek tartjuk a gyakorlatcserét, mi hasznosítani tudjuk a külföldi diák tudását, neki pedig betekintést nyújtunk a cég életébe, s közben talán Magyarországot is népszerűsítjük. Nem utolsósorban jelenlétével rákényszeríti dolgozóinkat az angol nyelv használatára.” A diákok jól érzik magukat náluk, az öt évvel ezelőtt alkalmazott svájci fiú ma is üdvözlőlapot küld nekik, akármerre jár a világban. A gyakorlatcserének megvan az az előnye is, hogy később még jól jöhet, ha van egy jó ismerős az adott országban. A kulturális traumát elkerülendő, igyekeznek a közép-európai régióból fogadni diákokat, akik feltételezhetően könnyebben beilleszkednek.

Szintén jó tapasztalatokat szerzett az első külföldi diák fogadásakor az IE-New York Bróker Rt. Az amerikai lány tavaly nyáron az elemzési részlegen dolgozott, feladata a hasonló profilú külföldi cégek honlapjainak tanulmányozása volt. Ezeket a tapasztalatokat a cég felhasználta saját internetes befektetési szolgáltatásainak kialakításakor. “Angol anyanyelve révén a diáklány könnyebben értette a honlapokat, s mivel a cégnél mindenki beszél angolul, beilleszkednie sem volt nehéz” – meséli Kiss Attila, a befektetési szolgáltatások üzletág vezetője. A társaság ebben az évben is tervezi külföldi gyakornok foglalkoztatását, de ez attól is függ, tudnak-e neki értelmes munkát kínálni. “Azért nem érdemes egy külföldinek ideutaznia, hogy fénymásoljon” – jegyzi meg Kiss Attila.

SOKRÉTŰ SEGÍTSÉG. A Matáv az AIESEC kiemelt támogatója, megalakulása óta kapcsolatban van a diákszervezettel. A társaság részt vesz a diákok gyakorlatcseréjében is, évente négy külföldi gyakornok dolgozik náluk. A diákszervezet támogatása része a Matáv társadalmi szerepvállalásának, hiszen tevékenységükből adódóan kiemelten fontos számukra a műszaki és gazdasági felsőoktatás. Lényegesnek tartják a diákok nemzetközi tapasztalatcseréjét. Az itt dolgozó külföldi diákok a vállalati kultúrát is gazdagítják, és ez teszi lehetővé, hogy magyar diákok mehessenek külföldre. A Matáv nemcsak anyagilag támogatja a szervezetet; az is előfordult, hogy bútorokat ajándékozott az intézménynek, amikor az egy új irodát rendezett be. Az együttműködéssel elégedettek, az AIESEC-et jól szervezett csapatnak tartják, akikkel lehet együtt dolgozni. A gyakorlatcsere lebonyolítása is zökkenőmentes: az egyes osztályok jelzik, milyen gyakornokot szeretnének fogadni, kitöltik a kérdőívet, a diákszervezet pedig felkutatja az elképzeléseknek megfelelő külföldi hallgatót.

A Cég és az AIESEC



• A Cég hall az AIESEC-ről, szeretne külföldi diákot fogadni. Megállapodás az AIESEC és a Cég között a gyakornok fogadásáról. Állásleírás, elvárások, feltételek. Szerződéskötés.

• Az állás adatai bekerülnek egy internetes rendszerbe, megkeresik az elvárásoknak megfelelő gyakornokot.

• Ha a cég igényli, az AIESEC segítségével előzetesen felmérheti a jelentkező diákokat.

• A Cég elfogadja a Diákot.

A Diák és a AIESEC

• A Diák hall az AIESEC-ről, jelentkezik külföldi gyakorlatcserére. Részt vesz egy kiválasztáson, ahol szakmai felkészültségét, nyelvi tudását és személyes alkalmasságát vizsgálják. Ha megfelel, továbbhaladhat a folyamaton. Ha nem, segítséget kap, hogy legközelebb sikerüljön…

• A Diákot felkészítik az idegen környezetre, a gyakori problémákra.

• A Diák adatai bekerülnek egy internetes rendszerbe, ahol megkeresik az elvárásainak megfelelő állást. Ha a Diák szeretné, részt vehet az elcserélési folyamatban, sőt akár hozzáférést is szerezhet az internetes rendszerhez.

• A Diák elfogadja a Céget.

• Az AIESEC megszervezi a gyakornok érkezését – szállásszerzés, felkészítés a kulturális különbségekre.

A szakmai gyakorlatcsere modellje

• A gyakornok megérkezik, bemutatkozik a cégnél. Munkába áll.

• A gyakornok dolgozik. Az AIESEC folyamatosan programokat szervez neki, hogy jó benyomása legyen az adott kultúráról, és ne érezze magát elveszettnek. Bármilyen probléma esetén segítséget kap.

• Az együttműködés értékelése.

• A gyakorlat véget ér, a gyakornok hazautazik.

AIESEC – Diák – Cég

• Folytatódik az együttműködés a Céggel. Új szerződés, új gyakornok…

• A Diák reintegrációs programokon vesz részt, amelyek segítenek tapasztalatai tudatosításában és alkalmazásában.

LEENDŐ MUNKAERŐ. Számos cég felismerte, hogy az AIESEC a gyakorlatcserén túl közvetlen kapcsolatot jelent a közgazdászhallgatók felé, nem is beszélve arról, hogy a szervezetben dolgozó diákok is hamarosan a munkaerőpiac fontos szereplői lesznek. Többéves múltra tekint vissza az Aiesec és az OTP együttműködése. “Nagy segítséget jelentenek a kvalifikált munkaerő kiválasztásában. Az állásbörzéken és más rendezvényeken megismerkedhetünk a diákokkal, és kapcsolatba léphetünk a számukra fontos leendő munkaerővel” – nyilatkozza a cég illetékes humánpolitikai munkatársa. Az OTP Bank tervei szerint az Aiesec-kel az együttműködés a jövőben még intenzívebbé válik, egyebek mellett a pályakezdők külföldi szakmai tapasztalatszerzésének bővítésével.

Szponzor a GE Hungary Rt. is. “Mi nem önzetlen adományt adunk, hanem komoly együttműködést folytatunk a diákintézménnyel” – nyilatkozza Friedl Zsuzsanna HR-szakértő. Az AIESEC segíti a vállalat toborzási tevékenységét, részt vesz a végzős diákoknak szánt nyílt napok és tréningek szervezésében. Sok pályakezdő fiatalt vesznek fel, akiket saját vezetőképző programjaikon pár év alatt középvezetővé nevelnek ki. A legjobb diákokat keresik, az ő megtalálásukban segít az AIESEC. A külföldi szakmai gyakorlat előnyt jelent a felvételnél, és fontos célcsoport a szervezőmunkát végző diákok köre is, a társaságnál sok volt AIESEC-es dolgozik. Az ott szerzett tapasztalat különösen a vezetőképző program résztvevőinél jelent előnyt. “Ide jó kiállású, agilis, világlátott, szakmai háttérrel és vezetői tulajdonságokkal rendelkező embereket keresünk; mindezt volt alkalma elsajátítania annak, aki aktívan dolgozott a szervezetben” – mondja Friedl Zsuzsanna. A GE Hungary külön tréningeket tart a diákszövetség vezetőinek, hogy jobban megismerje őket; ez közvetett toborzásnak is tekinthető. Fontolgatják, hogy a külföldi gyakorlatcserébe is bekapcsolódnak.

EMBERI KÉRDÉSEK. Friedl Zsuzsanna főiskolásként maga is dolgozott az AIESEC-ben. “Itt kezdődött az érdeklődésem az emberi erőforrás kérdések iránt, többek között három évig tréner voltam. Ugyanannyi időt töltöttem az AIESEC-kel, mint a tanulással, de az is igaz, hogy a jelenlegi pozíciómat sokkal inkább a diákszervezetnek, mint a Külkereskedelmi Főiskolának köszönhetem. Kezdő HR-es ugyanis nehezen talál állást egy multinacionális vállalatnál, a megszerzett gyakorlatom révén viszont felvettek. Különösen hasznát látom a szervezőkészségnek, például az állásbörzéken, ahol most már a másik oldalon veszek részt.” A GE-nél a nemzetközi környezet sem riasztotta meg, hiszen korábban is sokféle országból való diákkal dolgozott együtt. A diákszervezetben szerzett ismeretségi hálózatnak sok hasznát veszi munkájában, de az emberi kapcsolatok is tartósnak bizonyultak, hiszen a párját is ott ismerte meg.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik