Gazdaság

Az AIESEC magyarországon – Három évtizednyi pezsgés

Immár 30 éve működik Magyarországon a Közgazdászhallgatók Nemzetközi Szervezete, az AIESEC, amely nemcsak szórakozást,de szakmai tapasztalatot is nyújt a diákoknak.

Az AIESEC magyarországon – Három évtizednyi pezsgés 1Egyből szimpatikus lett Széni Zoltánnak Mexikóban a mellette búvárkodó fiatalember, amikor kiderült, hogy ő is az AIESEC tagja volt. “Rögtön találtunk közös témát, s úgy éreztem, valami összeköt bennünket a különböző nyelv és kultúra dacára is” – meséli Széni, aki ma az Ernst & Young emberi erőforrás igazgatója. A nyolcvanas években diákként tevékenykedett a szervezetben, sőt, betöltötte annak elnöki tisztét is. “Talán az a legemlékezetesebb, amikor részt vettem egy nemzetközi találkozón, ahova a világ 70 országából érkeztek az elnökök, Pápua Új-Guineától Chiléig. Ezekkel a diákokkal angolul vitázni és nekik előadást tartani olyan élmény volt, amit egy szerencsés ember is csak pár év munka után tapasztal meg.” Későbbi elhelyezkedésénél sokat segített, hogy szakmai gyakorlatát 1988-ban egy finnországi banknál töltötte, hiszen akkor még kevesen rendelkeztek nemzetközi tapasztalattal.

Széni Zoltán tizenhárom évvel a diploma után is kötődik a diákszervezethez, jelenleg tagja az AIESEC stratégiai tanácsadó testületének. “Engem is inspirál és visszafiatalít, amikor tehetséges fiatalokkal dolgozom együtt. S izgalmas a testületben a hozzám hasonló harmincas-negyvenes vezetőkkel együtt gondolkodni a diákszervezet jövőjén” – magyarázza.

Mi az AIESEC? • Politikamentes képzési szervezet, amelyet 1949-ben alapítottak hét európai ország közgazdászhallgatói

• Célja a tagországok barátságos kapcsolatainak fejlesztése, melynek fő eszköze a diákok külföldi szakmai gyakorlatcseréje

• Konferenciákat, tréningeket és állásbörzéket is szervez, folyamatos képzést nyújt tagjainak

• Alapelvei: tolerancia, globális együttműködés, a különböző kultúrák elfogadása, társadalmi felelősségvállalás, fenntartható fejlődés

• Jelenleg 85 országban több mint 750 gazdasági felsőoktatási intézmény a tagja; Magyarország 1972-ben csatlakozott

• A szervezetben 50 ezer felsőoktatásbeli diák tevékenykedik, a gyakorlatcserén évente 3,5 ezer diák vesz részt világszerte

• Felelősen gondolkodó, vállalkozókész, a társadalomban és a gazdaságban pozitív változásokat előidéző vezetőket képez

• Magyarországon 8 város 15 gazdasági felsőoktatási intézményében van jelen

ELŐNY A FELVÉTELNÉL. Talán nem véletlen, hogy cége, az Ernst & Young Kft. anyagilag támogatja az intézményt, továbbá szakértőként is segít a tréningek, tanfolyamok szervezésében. “Az AIESEC értékrendje közel áll a céghez, a nyitottság, a nemzetközi gondolkodás és a szakmai igényesség fontos a számunkra” – mondja Széni. Emberi erőforrás igazgatóként úgy véli, hogy a diákszervezeti múlt egy felvételi interjún egyértelmű előnyt jelent, hiszen aki már egy másik kultúrában is megállta a helyét, az nagy valószínűséggel az átlagosnál nagyobb önbizalmat, nyitottságot és több tapasztalatot tudhat magáénak.

Sajátosan definiálja a szervezetet Benedek Lilla, a Vivendi HR menedzsere: “Az AIESEC olyan megszállott diákok gyülekezete, akik meg akarják váltani a világot, és el is hiszik, hogy képesek rá.” Benedek Lilla alapította a soproni helyi bizottságot 1998-ban. “Büszke vagyok rá, hogy részt tudtam vállalni az azóta is működő szervezet elindításában. Ebben az időszakban fogalmazódott meg bennem az is, hogy a HR-rel szeretnék foglalkozni” – teszi hozzá. Szerinte a magyarországi elméleti jellegű oktatást nagyon jól kiegészíti az AIESEC révén megszerezhető gyakorlati tapasztalat, mivel a diákok többféle területen kipróbálhatják magukat és tudatosan fejleszthetik képességeiket.

Az AIESEC magyarországi intézményeiBUDAPESTEN



• Általános Vállalkozási Főiskola

• Budapesti Gazdasági Főiskola

• Kereskedelmi, Vendéglátó-ipari és Idegenforgalmi Kar

• Külkereskedelmi Kar

• Pénzügyi és Számviteli Kar

• Budapesti Közgazdaságtudományi és Államigazgatási Egyetem

• Budapesti Műszaki és Gazdasági Egyetem

VIDÉKEN

• Debreceni Egyetem

• Miskolci Egyetem

• Modern Üzleti Tudományok Főiskolája, Tatabánya

• Nyugat-Magyarországi Egyetem, Sopron

• Pécsi Tudományegyetem

• Széchenyi István Főiskola, Győr

• Szegedi Tudományegyetem

• Szent István Egyetem, Gödöllő

• Szolnoki Főiskola

Szívesen emlékszik vissza az AIESEC-es évekre Zala Ákos, a Human Telex Consulting Kft. ügyvezető igazgatója is. Ő 1982 és 1988 között járta végig a szervezet szinte teljes ranglétráját: a beutazó gyakornokok nyári programszervezésétől a Közgáz helyi bizottságának cserefelelősi, majd elnöki posztján át a magyar AIESEC elnöki pozíciójáig. Karrierje csúcspontjaként a szervezet nemzetközi központjában dolgozott mint Európa és Észak-Amerika régióigazgatója. “Persze, a dicsőségnek megvolt az ára: kétszer is évet halasztottam az egyetem alatt. Minden egyes munkakör más-más tapasztalattal gazdagított, például itt tanultam meg veszíteni.” Zala Ákos a szervezési és vezetési gyakorlatnak későbbi munkája során is sok hasznát vette, saját bevallása szerint az AIESEC indította el azon a pályán, amelyen ma is dolgozik. Szerinte a szervezetfejlesztési, tanácsadási és tréningpiacon ma is meghatározóak azok a vállalkozások, amelyeket a különböző AIESEC-es generációk indítottak el.

HŰSÉG. Zala Ákos nem lett hűtlen az intézmény szellemiségéhez, cége már négy alkalommal fogadott külföldi diákokat, akik itt töltötték szakmai gyakorlatukat. “Mindig pezsdülést, felfrissülést hoznak ezek az alkalmak. A más kultúra, az új megközelítés, a diákság frissessége bennünket is feltölt energiával.” A diákszervezet biztos utánpótlási bázist is kínál, a cég jelenleg félállásban foglalkoztat egy aktív AIESEC-est, akit tanulmányai végeztével várnak a csapatba. Zala Ákos szerint az AIESEC kiváló gyakorlópálya leendő vezetőknek, s a csereprogramon túl fontosnak tartja a gondolatébresztő koncepciók – mint például a fenntartható fejlődés eszméje – felkarolását is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik