Gazdaság

Mobil multimédia – Új dimenziók

A mobiltelefonos üzenetküldésről ma még szinte mindenkinek a 160 karakterből álló szöveges üzenetek jutnak az eszébe.#<# A készüléktől függően könnyen, vagy éppen körülményesen bepötyöghető SMS fölött azonban eljárt az idő. A mobil-szolgáltatók az idén már a multimédiás üzenet szolgáltatások meghonosítására készülnek. Mobil multimédia – Új dimenziók 1Szerénytelenül hangzik, de tény: a világon elsőként az egyik magyar mobiltelefon-társaság, a Westel Mobil Távközlési Rt. jelentette be az úgynevezett MMS (multimedia messaging service) szolgáltatás beindítását. A társaság tervei szerint az új üzenetküldési megoldással előfizetőik már az első félévben megismerkedhetnek. Sugár András, a Westel vezérigazgatója úgy tartja: 2002. a mobil multimédia éve lesz hazánkban. A már megszokott SMS-nél összetettebb és lényegesen több lehetőséget kínáló MMS forradalmi változásokat hozhat a mobiltelefonos üzenetküldésben. A magyar piacon a Westel és az Ericsson együttműködése révén megjelenő új szolgáltatás lehetővé teszi, hogy az előfizetők fényképeket, hanganyagot és rövid videofelvételeket továbbítsanak, illetve fogadjanak maroktelefonjukon.

Az MMS tarifáiról egyelőre a Westel illetékesei nem nyilatkoznak. Az új szolgáltatás használatára képes első mobiltelefon ennek ellenére már megjelent a Westel kínálatában. A felfrissített szoftverű Ericsson T68i a digitális fényképezőgépek által készített, vagy az internetről letöltött fényképek továbbítására és fogadására éppen úgy alkalmas, mint a digitális hangüzenetek kezelésére. Akciós ára 119,9 ezer forint a Westelnél. Mellette hamarosan kapható lesz a Nokia 7650-es jelzésű mobilja is, amely beépített digitális fényképezőgéppel rendelkezik.

Az MMS-szolgáltatások következő állomása előreláthatólag a rövid videofelvételek mobiltelefonos továbbítása lesz. Ennek segítségével már nem csak családi fotók, hanem filmrészletek, vagy videó-üzenetek is küldhetővé válnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik