Gazdaság

Cápaszülés kérdőjelekkel – Szűznemzés?

Apa nélkül, rejtélyes körülmények között született egy cápabébi a Doorly Zoo nevű amerikai állatkert akváriumában#<#: anyja ugyanis az elmúlt három évben csakis nőstények társaságában tartózkodott. A nőstény így vagy az úgynevezett aszexuális reprodukció, magyarul szűznemzés útján lett várandóssá, vagy pedig évek óta tárol spermiumokat ivarjárataiban. Cápaszülés kérdőjelekkel – Szűznemzés? 1A cápák esetében több ízben dokumentálták már, hogy a párzást követően hónapokig megőrizték a hímivarsejteket testükben, ám ennek most kicsi a valószínűsége: a pörölycápához hasonlító faj nőstény egyede ugyanis még ivarérettségének elérése előtt került jelenlegi medencéjébe. Gondozói szerint viszont előfordulhatott, hogy egy másik faj hímjével párzott, egy ideig ugyanis együtt tartották egy hím leopárdcápával.

Akármi is történt, az eset mindenképp szenzáció. A két faj között ugyanis eddig még nem jegyeztek föl utódot eredményező párosodást (ezt leginkább egy pincsikutya és egy bernáthegyi nászához lehetne hasonlítani), a halaknál pedig ismeretlen a szűznemzés jelensége is. Ez utóbbi például egyes békafajok esetében előfordul, ám ez az egyetlen gerinces csoport, ahol a petesejt hímivarsejt nélkül is képes embrióvá fejlődni.

Az állatkert igazgatója az ügyben DNS vizsgálatot rendelt el; a mintákat az anya és a bébi testéből vették – ez utóbbi sajnos születését követően hamarosan elpusztult, mert lakótársa, egy ördögrája halálra marta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik