Gazdaság

San Marzano

San Marzano 1Ádám söröző! Öregfiúkban, amilyen én is vagyok, régesrégi, zónapörköltös, csapoltsörhabos nosztalgiákat ébreszt.#<# A nagyotmondóan Pesti Broadway-nek becézett negyed, az Andrássy út-Nagymező utca keresztje a Mozsár utcától a Teréz templomig, és az Operától az Oktogonig, ez volt a mi szeretett és szegényes nagyvilági negyedünk, s egyik fontos oszlopa és menedékhelye az Ádám söröző, kedves, kopottas boxaival. Tavaly óta mit lát a helyén a pesti polgár? San Marzano! Olasz. Bekukucskál a nagy táblaüvegeken: kipucolták alaposan, kidobták az ódon boxokat, átlátható az egész, minden csillog-villog, kicsit túl hideg is, kellene egy-két bújni való sarok a szerelmeseknek, de fene tudja, mi kell ma nekik, hátha pont ilyen suttogó sarkok nem kellenek. Itt vacsoráztunk. Bent ülve sokkal kellemesebb, mint odakintről. Megtudjuk, hogy ez az olasz bizony angol, a szigetország egyik legpatinásabb étteremláncához tartozik, 1965-ben nyílt az első a londoni Sohóban, mára Angliában 280 működik, és a világon mindenütt jelen vannak. Először gyanakvást kelt az anyacég neve (PizzaExpress), nyomban az általam gyűlölt fast foodra gondolok, de nem! Egyáltalán nem tömegkajáról van itt szó, hanem komoly a választék, és főként mindennek saját íze van! 18 féle pizza rendelhető, mégpedig nem az amerikai fajta vastag, hanem az eredeti olasz stílű, vékonyra húzott tészta, én ezt szeretem. Megtudom, hogy nyugaton minden egyes Veneziana pizza árának bizonyos százaléka Velence megmentésére fordíttatik. Ez igen! Nálunk még keresik a célobjektumot. Én a Balaton-környék teljes kanalizálását javasolnám. Ülünk a könyvtárfal tövében. (Mert az egyik fal végig kézikönyvtár, bárki olvashat. Remek könyveket láttam, például egy egész polcravalót az Európa Kiadó egykori Modern Könyvtár sorozatából.) A könyvektől mindjárt minden melegebb. Nézzük a salátákat. Korrekt saláták vannak, de a két specialitás, a Nicosia és a Caesar egészen felséges a szeletelt parmezánnal, szardella filével, capribogyóval és miegyebekkel. Kér, hogy Caesarnak hívják, mint lépten-nyomon mindenütt, holott egészen más, klasszisokkal jobb és eredetibb. Veneziana pizzát eszem (akarnám, de itt nem támogathatom Velencét), izgalmas a mozzarella sajton a hagyma, oliva, capri, fenyőmag és az édes mazsola merész ellentéte. A legnépszerűbb American pizzát mindenütt a világon gyulai kolbásszal csinálják: több kolbászt visznek a gyulaiaktól, mint egész Németország. A tésztákból a lasagnét próbáljuk, ízre jó, csak az állaga kicsit sületlen, kellene rá egy kis ropogós kalap. Az édességek körül a Csokoládé Merénylet finom és különleges, sajnos (vacsorára!) pont olyan, mint a neve. Mindehhez a cég a Zonin-féle, Verona-környéki vulkanikus borokat vagy Itália kedvenc Peroni sörét kínálja, miközben szól az élő jazz (nagyon tehetséges, fiatal trió zenélt aznap), ez a jazz is a San Marzano rokonszenves imázsához tartozik. Semmi fast food. Pedig pizzát 690-től 1490 forintig lehet kapni, tehát az árak szolidak, de a minőség kiváló.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik