Gazdaság

Luxemburg – A méret és a lényeg

Az EU eminens, de egyáltalán nem befolyásos tagállama.

Volt olyan pillanat az eurózóna-tagságra való felkészülés hosszú időszakában, amikor az Európai Unió tizenöt tagállama közül egyedül Luxemburg teljesítette maradéktalanul a Maastrichtban meghatározott konvergencia kritériumokat. A miniállam azóta is éltanulónak számít, mások elé is követendő példát állítva az egészséges államháztartás megteremtésében. Elsősorban ennek köszönhető az utóbbi évek lenyűgöző gazdasági teljesítménye: Luxemburg 1999-ben 3,7 százalékos, 2000-ben pedig 9 százalék fölötti GDP növekedést produkált, ami egészen kiemelkedő az EU-ban. Ennek köszönhetően a központi költségvetés 1999-ben, az előzetes becsléseket túlszárnyalva, 4,4 százalékos többletet ért el.

Luxemburg –  A méret és a lényeg 1VESZÉLYEK. Az imponáló gazdasági teljesítménnyel a háta mögött a luxemburgi kormány 2001-ben és 2002-ben ambiciózus jövedelemadó csökkentésre szánta rá magát. Az EU pénzügyminiszteri tanácsa a stabilitási program értékelésében elismerte, hogy a stabil államháztartási helyzet kedvező lehetőséget teremt az adóterhek jelentős csökkentésére. A tizenötök ugyanakkor felhívták a kormány figyelmét arra, hogy a meglódult gazdasági növekedés egyébként is gyorsuló bérkiáramláshoz vezet, inflációs veszélyeket előrevetítve, amelyek kezelésére késznek kell lennie a fiskális politikának.

Az új gazdasági helyzetben azonban változik a kihívás természete, hiszen a keresletélénkítés biztos költségvetési háttér mellett megfelelő eszköz lehet a lassuló gazdasági növekedés ellensúlyozására.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik