Gazdaság

AGRÁRIUM – Szolid siker

Tóth Sándor borász, AGRÁRIUM – Szolid siker 1a Balaton-felvidéki Hegyközségi Tanács elnöke: “Ellentmondásos év az idei. Nehéz helyzetbe került az a borász, aki örült a nagy termésnek, mert valószínűleg gyenge, vagy közepes lesz az idei évjárata. Aki azonban időben végrehajtotta a terméskorlátozást és várt a szürettel, az elmúlt tíz év egyik legjobb borát érleli a hordókban. Bővül a piac, az áruházláncok borpiramisában az 1-2 ezer forintos italok kereslete is ígéretesen nő, kérdés, mit hoz a holnap. Nagy baj lenne, ha a családi gazdaságokról szóló törvény a nem helyben lakó agrárvállalkozókat hátrányos helyzetbe hozná, vagy egy kalap alá venné a zsebszerződéses külföldiekkel. A jövedéki termékké minősített bor szabályozását is feltétlenül rendbe kellene tenni, mert a jelenlegi torzszülött lehetetlen helyzetbe hozta a borászokat. Nem akadályozza meg a hamisítást, de végrehajthatatlan nyilvántartási kötelezettséget ró a borászokra. Unió-konform módon enyhíteni kellene az agrártermeléssel kapcsolatos, a kézimunka-igényes kultúrákat különösen hátrányosan érintő járulékokat is.”

A mezőgazdaság – minden nehézsége ellenére – az idén enyhén növekszik. A termelés mintegy 3 százalékos bővülése képzelhető el, ezen belül a növénytermesztés 10-12 százalékkal gyarapszik, míg az állattenyésztés 5-6 százalékkal csökken. Az év végéig a mezőgazdasági termelői árak összességében 11 százalékkal lesznek magasabbak a tavalyinál; ezen belül a növénytermesztésnél 4-5 százalékos, az állattenyésztésnél 18-20 százalékos áremelkedés valószínű. Jövőre a termelésben az ideinél kisebb növekedés valószínű: a növénytermesztés 2-3 százalékkal, az állattenyésztés mintegy 2 százalékkal bővülhet. Számottevő változás, hogy a termelői áremelkedés érezhetően, mintegy 5 százalék körüli mértékre csökkenhet. Az agrártámogatási rendszer új irányai a versenyképesség növelését, a minőségi termelés ösztönzését, a birtokkoncentráció és a családi gazdaságok segítését helyezik előtérbe.

AGRÁRIUM – Szolid siker 2Az idén 5,1 millió tonna búzát takarítottak be, amely 1,5 millióval több a tavalyinál. Kukoricából is igen jó, mintegy 7 millió tonnás volt a termés. A gazdálkodók azonban likviditási gondokkal küzdenek, mert megfelelő kereslet hiányában csak alacsony áron lehet értékesíteni a gabonát. Így feltételezhető, hogy például a búza vetésterülete a következő idényben 1,2 millió hektárról 1 millió hektárra szűkül majd.

AGRICULTURE – Solid results

AGRÁRIUM – Szolid siker 3In spite of all its difficulties, agriculture achieved some growth in 2001. Production is expected to go up 3 percent, with farm production up 10-12 and livestock breeding down 5-6 percent. By the end of the year the overall agricultural producers price index will be 11 percent higher than the year before; the same figure for farm production is 4-5 percent, for livestock breeding 18-20 percent. Production is likely to grow less in 2002 than this year: farm production could be 2-3 percent, livestock breeding 2 percent up. The growth of the producers price index could slow down quite substantially, to about 5 percent. New agricultural subsidies give priority to increasing competitiveness, stimulating qualitative growth, promoting a concentration of agricultural properties and aiding family businesses.

AGRÁRIUM – Szolid siker 4At 5.1 million tons, this years wheat harvest was up 1.5 million tons from 2000. With close to 7 million tons corn crops did very well, too. Farmers, however, are thwarted by cashflow problems: low demand keeps sales prices down. Consequently, wheat production could shrink to 1 million hectares in 2002 from this years 1.2 million hectares.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik