Gazdaság

Kalapács alatt – Rekordsorozat

Az őszi árverést követően alig egy hónap állt a Kieselbach Galéria rendelkezésére, hogy felkészüljön a következő megmérettetésre. #<#Hogy ez maradéktalanul sikerült, annak bizonyítására elég egyetlen szám: a múlt hét végi aukció összbevétele közel 552 millió forintra rúgott. Miután összesen 218 kép került kalapács alá, ez azt jelenti, hogy az egy tételre jutó átlagos leütési ár meghaladta a 2,5 millió forintot. Ilyen magas összeget Magyarországon egy rendezvényen még soha egyetlen galériának nem sikerült elérni. A másik rendszeresen csúcsokat döntő galéria, a MűTerem - egyébként hasonlóan sikeres - egy héttel korábbi aukciójának mérlege közel 350 milliót jelzett, és az ott felkínált 197 tételből mindössze 17-re nem akadt vevő. Virág Judit tehát feladta a leckét a szomszédvárnak. Kalapács alatt – Rekordsorozat 1Kieselbach Tamás mindenesetre meggyőzte a közönséget, hogy több galériának is jut hely a műtárgypiacon, s hogy még mindig van jól eladható portéka, no és persze megfelelő vásárlóerő is hozzá. A Vígszínházban vevőre váró több mint kétszáz tételből mindössze 6 iránt nem volt érdeklődés.

Szinte minden esetben megsokszorozódott a kikiáltási ár, s a kollekció elenyésző része forgott egymillió forint alatt. Tíz mű ára haladta meg a tízmilliót. Az árverés rekordját, miként arra számítani lehetett, Munkácsy Mihály: Köpülő asszony című festménye érte el, a licitet 15 millió forintról kezdték, és 34 millió volt az utolsó elhangzott ajánlat.

Paál László képe (Barbizoni táj) 12 millió forintos kikiáltási árról 32 milliós leütési árat ért el. Farkas István Az ebéd című képének 28 milliós leütési ára a festő esetében egyéni csúcs, az előző egyébként ugyancsak Kieselbachéknál született októberben. Vaszary János Akt műteremben című festménye 7 millióról 22 millióra emelkedett, Hölgy rózsás kalapban című képe pedig 2,6 millió forintos indulástól jutott el 20 millióig. Mattis Teutsch János Nagy piros kompozíció című festménye 18 millióért talált gazdára. Szintén egyéni rekordáron, 12 millió forintért kelt el egy Bernáth Aurél-mű, hasonló összegért vittek el egy Berény-alkotást, 11 millióért Szinyei Merse csendéletét; 9,5 milliót ért meg valakinek Kmetty János Aranykor című alkotása, míg Csók István csendéletéért 9 millióig folyt az alku. Érdekességként még megemlíthetjük, hogy a 43 darabos önarckép kollekciót 3,8 millió forintnál ütötték le.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik