Gazdaság

Digitális improvizáció – A jövő zenéje

Soha nem hallott zenei élményt ígér Mester Sándor zeneszerző szoftverfejlesztése.

Egy-egy multimédiás alkalmazás alapjaiban változtathat meg bebetonozottnak hitt piaci viszonyokat. Ékes bizonyítékul szolgál erre a nem is oly régen még jogdíj nélküli zenecsereberét ajánló Napster és Gnutella, vagy a Windows operációs rendszerében állandó elemként szereplő Media Player. Ezért is lehet nagy jelentősége annak a zenei algoritmusnak és technológiának, amelyet Mester Sándor zeneszerző-gitáros dolgozott ki, s amelynek új tömörítési módja akár az mp3 népszerűségét is túlszárnyalhatja.

Digitális improvizáció – A jövő zenéje 1MINTAVÉTEL.Mester Sándor – művésznevén MS3 – egyfajta digitális improvizációs rendszert állított elő, amelynek lényege, hogy egyetlen zenedarabot több száz, vagy ezer változatban lehet meghallgatni. Mester Sándor DIF – Digitálisan Improvizált Formátumú – fájljai ugyanis nem a teljes zeneszámot tartalmazzák, hanem annak részeit, úgynevezett hangmintákat. Ezek lejátszáskor a hallható zenedarab a különböző sávokon elhelyezkedő hangminták keveréséből áll elő. Márpedig mindezeknek elméletileg több millió kombinációja létezhet. És bár a matematikailag lehetséges változatok jó része minden bizonnyal kakofonikus, a zeneszerző még így is több száz, vagy ezer változatot ítélhet jónak. Ezekből ma végül mégis csak egy kerül fel a lemezekre. MS3 mindezt óriási pazarlásnak tartja, ezért fejlesztette ki technológiáját, amellyel új típusú zenei formátumban képes megőrizni és lejátszani az általa kijelölt zenei mutációkat. Az mp3 fájlok méretével megegyező DIF formátum lejátszásakor minden alkalommal más verzió szól, és ha a hallgatónak ezek közül egy különösen megtetszene, azt elmentheti a később megjelenő diPlayer shareware szoftverrel.

A globális szabadalmi bejegyzés előtt álló lejátszó és szerkesztő szoftverek fejlesztésére a Mester Sándor által 2000-ben alapított cég, a Digimpro Kft. eddig mintegy 40 millió forintot költött. A munkát Andreas Kemi, egy Magyarországon élő svéd üzletember támogatja. “Most azt a feltételezésünket kell igazolnunk, hogy a piacnak van igénye a digitális improvizációra” – mondja. Ha pedig a Digimpro beindul, az alapítók kockázati tőkével látnának hozzá egy világméretű birodalom kiépítéséhez. Az invesztorok közül elsősorban az Andreas Kemi által vezetett, Svédországban bejegyzett Fathom Capital jöhet szóba, ez a kockázatitőke-társaság kifejezetten az IT szektor startup cégeire szakosodott. Kemi – aki korábban a Scala Business Solutions vezérigazgatója volt – abban bízik, hogy a diPlayer és a diEditor egy napon a Microsoft programcsomagjainak állandó kelléke lehet, valahogy úgy, mint ma a Windows Media Player. Potenciális alkalmazók lehetnek a játékkonzol-gyártók is. Például a Sony, amely a multimédiás szuperterminálnak számító PlayStationben futtathatná a Digimpro szoftvereit, akár külön erre a célra fejlesztett játékok soha nem ismétlődő kísérőzenéjeként, akár a doboz beépített zeneszerkesztő programjaként. Sőt, Mester Sándor szerint az sem kizárt, hogy a digitális improvizáció megoldását a mozgóképekre is ki lehet terjeszteni: a játékok bevezetői, klipjei egy diPlayer jellegű videó-lejátszó szoftverrel automatikusan “újravághatók”, még látványosabbá, és még kevésbé unalmassá téve a programot.

MS3 kisszótára• diPlayer: DIF fájlokat lejátszó szoftver

• diSong: diPlayerrel lejátszható szám

• diEditor: zeneszerző program

• diMusic: diEditorral készített zene

• diComposer: diEditorral dolgozó felhasználó

• diListener: DIF fájlokat hallgató felhasználó

LÁTOGATÓK. Hogy e a tervek mennyire nem nagyravágyóak, azt a Digimpro.com oldal óriási látogatottsága is bizonyítja. A csupán átlinkeléssel reklámozott site-ot fél év alatt a világ száz országából ötvenezren keresték fel és félmillió hangminta mellett csaknem háromezren töltötték le onnan az ingyenes diPlayert. Ez azt jelenti, hogy online zenei körökben már sokan ismerik a rendszert. Oldalán a Digimpro 29 dollárért kínálja a diEditor zenei szerkesztő szoftver alapváltozatát (amely e hónaptól lesz letölthető), ez a program shareware rendszerű, vagyis harmincnapos ingyenes használat után kell fizetni (vagy lemondani róla). Ez azonban csak kezdet: MS3 és csapata jelenleg a diEditor haladó és professzionális verzióját fejleszti. Ezek 499 és 1299 dollárba kerülnek majd.

Mester Sándor csak a szoftverértékesítésben több millió vásárlóra számít, a számra egyrészt oldalainak letöltéseiből következtet, másrészt az mp3.com látogatottsági adataiból. Ez azonban csak az amatőr felhasználók csoportja. Mellettük ugyanis létezik még egy egy-két milliósra becsült másik közösség is: az mp3.comon jelen lévő, tehát az on-line zenélés iránt fogékony techno, drum, house, funky, drumnbass, jungle, electro és egyéb hasonló stílusú, profi felszereléssel rendelkező zenekarok hangmérnökei, a zeneszerzők, zenészek. A professzionális változat elsősorban az ő számukra készül.

A szoftverek eladásán kívül a Digimpro az ipari alkalmazásnak nevezett szolgáltatásból – a diEditorral készített remixek értékesítéséből, bérbeadásából – is bevételt remél. MS3 a megrendelő által kívánt zeneszámokból egyveleget készít, s ezt a diPlayer úgy játssza le, hogy a számok sorrendje állandóan változik. Így nem tűnik unalmasnak az anyag. Mindez természetesen a megfelelő harmonikus átfedésekkel történik. Így ha például egy bár tulajdonosa nyitáskor elindítja a lejátszást, legközelebb záráskor kell a számítógéphez nyúlnia. A rendszer a budapesti San Marzano pizzériában már működik. “Délelőttre ritmusos, a munkavégzést serkentő számokat rendeltem a Digimprótól, az ebédidőhöz pedig lazító muzsikát. Tetszik, hogy az alkalmazottaknak egyáltalán nem kell a zenével foglalkozniuk” – mondja Dobóczky András, az éttermet üzemeltető PizzaExpress Hungary Rt. vezérigazgatója. Egy ilyen, a vendéglátóiparban felhasználható több órányi hangzóanyagot tartalmazó DIF formátumú remix mérete több száz megabyte, ezért ezeket egyelőre interneten értékesíteni nem lehet. MS3 azonban bízik benne, hogy a sávszélesség növekedése nyomán idővel online frissítheti ügyfeleinek szállított csomagjait.

ONLINE JELENLÉT. Bármennyire leköti idejét a szoftverfejlesztés, MS3 zeneszerzőként is aktív maradt. Első lemeze e hónapban jelenik meg a Tizenkéthang kiadó gondozásában. Az MS3 Portfolió 2001 című alkotás azonban nem tisztán audio CD. A tizenharmadik track meglepetés: egy zip tömörítésű fájl, amely egy DIF formátumú dalt és a hozzávaló diPlayer szoftvert tartalmazza. A szerző a lemezt saját honlapján (www.sandormester.com) online is árulja, sőt, a számok innen DIF formátumban is letölthetők lesznek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik