Gazdaság

Egy csésze kávé – Kelemen Sándor

Előbb a teljesítés, s csak utána az ellenszolgáltatás. Ezt kell bevezetni a magyar futballban is - véli Kelemen Sándor, az Online Informatika Rt. vezérigazgató-helyettese.

Több mint egy hete folynak az Afganisztán elleni támadások, és eddig nem sikerült igazi áttörést elérni a terroristák elleni harcban. Lehet, hogy “állóháborúra” kell felkészülni?

Egy csésze kávé – Kelemen Sándor 1– Úgy vélem az Egyesült Államok akciójának első lépése, a terroristák kiképzőtáborai és az infrastruktúra elleni támadások gyorsan és kézzelfogható eredménnyel lezárulnak. A neheze azonban csak ezután következik.

– Mennyire tartja fontosnak, hogy Putyin orosz elnök most első ízben az “ősellenség”, az Egyesült Államok mellé állt.

– Szerintem a terrorizmust támogató országok korábban csak azért erősödhettek meg ilyen mértékben, mert kedvezett nekik a megosztott világ. Úgy tűnik, szeptember 11. után tényleg más időszámítás kezdődött, és sokan felismerték: a biztonságos világ mindennél fontosabb. Az orosz magatartás változása nemcsak előfeltétele volt egy széles nemzetközi koalíció kialakulásának, de praktikusan is sokat jelenhet, többek között azért, mert az orosz titkosszolgálat igen fontos információkat oszthat meg az Egyesült Államokkal.

– Recesszió réme fenyeget, a tőzsdék mozgása ezzel szemben már azt jelzi: befektetői körökben ismét érzékelhető némi optimizmus.

– A tőzsdei folyamatokból rövid távon szerintem nem szabad következtetéseket levonni. Én inkább arra hívnám fel a figyelmet, hogy a terrortámadásnak nemcsak vesztesei vannak – például a légi utasszállítás és a biztosítók -, hanem nyertesei is. Megélénkült a biztonsági szolgáltatások piaca, és a biztonsági infrastruktú- rát nyújtó cégek is profitálhatnak az eseményekből.

– A kormány nemrég elfogadta a Széchenyi plusznak nevezett csomagot. Nem gondolja hogy nincs igazi eredménye a támogatások növelésének?

– Fejlett országokban már sikerült megoldani, hogy a banki finanszírozás segítségével mobil lakáspiac alakuljon ki, s hosszú lejáratú hitelek felvételével tudjanak lakáshoz jutni a polgárok. Az utóbbi két évben mi is efelé indultunk el, ami szerintem egyértelműen üdvözlendő. Az építkezések meglódulása emellett a gazdasági növekedést is javítja, többlet adóbevételek is képződnek, nem beszélve a foglalkoztatásra gyakorolt kedvező hatásról. Mint egykori banki szakember, azt szintén nagyon fontosnak tartom, hogy ez a hitelintézeti szektor számára is nagy segítség.

– Újabb tervek kerültek napvilágra a magánnyugdíj-pénztári rendszerrel kapcsolatban.

– Az államnak is megvan a joga ahhoz, hogy az általa üzemeltetett szolgáltatásokat hatékonyan működtesse.

– A magyar foci továbbra is kudarcot kudarcra halmoz. Sokan csak attól várnak javulást, ha megjelenik a magántőke.

– Előre kell bocsátanom, hogy nem vagyok elfogulatlan. Valamikor atletizáltam, és már akkor sem igen láttam, hogy a futballisták teljesítménye összhangban lenne az ösztönzési rendszerükkel. Az üzleti életben megszokott dolog, hogy előbb teljesíteni kell, s csak utána lehet számítani az ellenszolgáltatásra. Ez az alapelv azonban nem érvényesül a magyar futballban. Úgy látom, a problémák nagyon mélyek, így nem hiszem, hogy ezeket pénzzel meg lehetne oldani.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik