Gazdaság

Milliárdos cégfelvásárlás – Fidesz-közeli építkezések

Rigler Zoltán kormánypárti képviselő apró magáncége szerzett meghatározó tulajdont egy 8,68 milliárdos árbevételű székesfehérvári építőipari cégben.

Még az írott szabályok és íratlan normák közé szorított fejlett gazdaságokban is produkál váratlan meglepetéseket az üzleti élet. Idehaza, a nemzetközi események sodrában azonban keveseknek tűnt fel az elmúlt napok “magyar meglepetése”, Rigler Zoltán fideszes honatya felettébb érdekes cégvásárlási ügylete.

Rigler Zoltán Milliárdos cégfelvásárlás – Fidesz-közeli építkezések 143 éves, Csornán született, 1979-ben építésztechnikus, majd a kivitelező építőiparban helyezkedik el. Felsőfokú tanulmányokat végez a GATE gazdasági mérnöki szakán és a SZÁMALK Business Schoolban.

• 1994 és 1998 között a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat vagyonkezelő bizottságának elnöke.

• 1995-től a Fidesz országos választmányának tagja.

• 1998-tól országgyűlési képviselő, a gazdasági bizottság tagja.

• 1998-tól 2001 januárjáig résztulajdonos és alkalmazott a Mélyépítő Budapest Építőipari Kft.-ben (a cég a Vegyépszer alvállalkozója).

• 2001 októberétől a BRS Kft.-n keresztül fő tulajdonosa az ARÉV Rt.-nek. Nős, egy gyermeke van.

A múlt héten a Napi Gazdaság értesülése nyomán kapott szárnyra a hír, miszerint Rigler, a Fidesz országgyűlési képviselője cégén – a BRS-2000 Építőipari és Szolgáltató Kft.-n (BRS) – keresztül 62 százalékos részesedést vásárolt a székesfehérvári Alba Regia Építő Vállalkozó Holding (ARÉV) Rt.-ben. Az egyszerű tulajdonszerzés azért vet fel kérdéseket, mert a jól prosperáló ARÉV saját tőkéje 942,5 millió forint, tavalyi árbevétele pedig (a Figyelő TOP 200 adatai alapján) 8,68 milliárd forint volt, amellyel az építőipari cégek rangsorában a 13. helyet tudhatja magáénak. Egy ilyen méretes cégben jutott meghatározó részesedéshez a képviselő tavaly júniusban, 3 millió forintos törzstőkével alapított vállalkozása, a BRS. Eközben vagyonnyilatkozatában mindössze egy 240 négyzetméteres csornai ház, és egy hasonló budaörsi ingatlan fele arányú tulajdonrészéről, 150 ezer forintos havi fizetésről, illetve egy Nissan Patrol terepjáróról tesz említést a honatya.

KÖZBESZERZÉS. Ugyan a gazdát cserélt ARÉV Rt. vételárát üzleti titokként kezelik a felek, aligha hihető, hogy a fenti vagyontárgyak kellő anyagi alapot adnak egy efféle cégvásárláshoz. Még akkor sem teljesen világos a cégvásárlás vagyoni háttere, ha maga Rigler újságírói kérdésre úgy válaszolt: “Nemcsak készpénzzel, de banki hitelek segítségével is lebonyolítható egy ilyen ügylet.”

Talán ezek a furcsaságok fel sem keltik a közvélemény figyelmét, ha maga az ARÉV Rt. nem szerepel feltűnően előkelő helyen a közbeszerzési pályázatok nyertesei között. Az ARÉV érdekeltségi körébe tartozó Alba Regia Rt. tavaly 14,6 milliárd forint értékű közbeszerzési eljárásban volt érdekelt, s a tenderek értéke alapján felállított rangsorban tavaly a 10. helyet szerezte meg ezzel (Figyelő, 2001/39. szám).

Milliárdos cégfelvásárlás – Fidesz-közeli építkezések 2POLITIKA. Felfigyelt az ügyre Világosi Gábor, az SZDSZ képviselője is, aki most a parlament mentelmi bizottságát kéri, vizsgálja ki Rigler tranzakcióit. A szabad demokrata honatya erősen furcsállja az apró cég tulajdonszerzését. Isépy Tamásnak, a mentelmi bizottság elnökének írt beadványában az SZDSZ-es képviselő úgy fogalmaz, hogy a kft. robbanásszerű vagyongyarapodása felveti a képviselő összeférhetetlenségének kérdését. Talán felmerült ez magában Rigler Zoltánban is, aki az ügy kapcsán először arról beszélt, hogy bokros gazdasági teendői miatt azonnal felhagy a politizálással. A Magyar Hírlapnak adott nyilatkozatában viszont már árnyaltabban fogalmazott: mint mondta, nem indul a következő választáson.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik