Gazdaság

Villámgyors diagnózis – Lehallgatott kórokozók

Egyetlen vírus kimutatására is alkalmas a módszer, amelyet a University of Cambridge virológusai fejlesztettek ki. #<#A technológia a kórokozók hangjának érzékelésén alapul, s alkalmas lehet a HIV, a különböző herpeszvírusok, az influenza, vagy a száj- és körömfájás vírusának azonosítására. Villámgyors diagnózis – Lehallgatott kórokozók 1Az eljárás során a kutatók egy ötforintos nagyságú kvarckristályt a vírus ellen termeltetett antitestekkel borítanak be, amelyek megkötik a kiválasztott vírusokat. A kórokozók csapdába ejtése után a kutatók feszültség alá helyezik a komplexumot, a kvarc ennek hatására rezegni kezd, egy bizonyos kritikus frekvencia elérésekor pedig a vírusok leszakadnak a felszínéről – ez a folyamat hirtelen, ostorcsapásszerű hangkibocsátással jár. A keletkező hangot a rezgő kristály mikrofonként fogja fel, s egy egyszerű műszerrel mérhető elektromos impulzussá alakítja át.

A brit kutatók kísérleti rendszerükben egy csepp oldatból sikeresen azonosítottak egyetlen herpeszvírus-részecskét, feltételezik azonban, hogy a természetes mintavételi egységekben – például a vérben – ennél nehezebb a vírus leleplezése.

A módszer előnye, hogy rendkívül gyors, ezért nem kell laboratóriumba szállítani a mintákat, a vizsgálat a terepen is elvégezhető. A villámgyorsan terjedő száj- és körömfájás diagnosztizálásakor ez rendkívüli fontosságú lehet, állategészségügyi szakértők szerint azonban a viszonylag könnyen elvégezhető vizsgálat veszélyeket is hordoz: a diszkréten kiszűrt állatokat ugyanis a gazdák a hatóságok értesítése nélkül is leölhetik, ami növelheti a ragály elharapózásának kockázatát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik