Gazdaság

Heti portfolió – Labilis parketten

A recesszió veszélye egyelőre nem múlt el sem az Egyesült Államokban, sem Nyugat-Európában #<# - fest a tőkepiacok számára borús képet a közeljövőről Pletser Tamás, az Erste Bank Befektetési Rt. elemzője. A szakember éppen ezért olyan csomagot ajánl az elkövetkező fél évre, amelynek hozama csak kismértékben van kitéve a részvénykurzusok alakulásának. Heti portfolió – Labilis parketten 1Aki megfogadja tanácsát, az most tőzsdei befektetésre szánt pénzének 70 százalékáért vásárol magyar állampapírt. E piacon Pletser Tamás az árfolyamok lassú emelkedésére, vagyis a hozamok mérsékelt csökkenésére számít az év végéig. Véleményét arra alapozza, hogy a legutóbbi júliusi inflációs adat megfelelt a várakozásoknak, míg a folyó fizetési mérleg hiánya kisebb lett az előzetesen becsültnél, s így a kormány 7,7 százalékos inflációs várakozása reálisnak tűnik. A brókercég munkatársa szerint az állampapírok választékából a 2, illetve 5 éves lejárat biztosítja jelenleg a legkedvezőbb hozamszintet.

A részvények közül a Molt azért javasolja a portfólióba emelni, mert a gázüzletág eladásával a társaság nyeresége számottevően növekedhet, a PKN Orlennel történő lehetséges összeolvadás után pedig egy erős közép-európai olajipari cég állhat fel. A gázüzletág nélküli Mol fundamentálisan alulértékelt, a részvény ára akár meg is duplázódhat a szóban forgó tevékenység leadását követően.

Heti portfolió – Labilis parketten 2Az Egis esetében a deramciclane hatóanyag lehet a sikeres jövő záloga. A cég 2004-től szállítja e hatóanyagot (a finn Orion közreműködésével) az Egyesült Államokba. A kivitel számottevően növelheti az árbevételt és a nyereséget. A részvény egyébként továbbra is az egyik legolcsóbb a kelet-európai börzék gyógyszeripari kínálatában.

A Pannonplast árazását is kedvezőnek ítéli a szakember – vétel szempontjából. A korábban elkezdett beruházások az idén és a következő esztendőben fordulhatnak termőre. A legnagyobb kockázatot a világgazdaság lassulása és a stratégiai partnerek (Philips, Hewlett-Packard) gyengélkedése rejti magában. A vállalat a magas közkézhányad és a részvény alulárazottsága miatt akár egy felvásárló érdeklődését is felkeltheti.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik