Gazdaság

Turul Cuvée 1998, Vesztergombi Pince

Turul Cuvée 1998, Vesztergombi Pince 1Szekszárdon született szép ibort szemrevételezünk ma. A szekszárdi szőlőhegyek északról délre húzódnak, a táj szerkezete hasonlatos Tokajhoz vagy Villányhoz: a dombok és a síkság találkozik, a Szekszárdi dombság a Sárközzel. Szép pannon vidék, amúgy is a szőlőhegyek talán a legszebb tájak Magyarországon. Hogy a déli és keleti lankák alkalmatosak a borfakasztásra, már a régi rómaiak is kifigyelték: a honi régészek Aliscából, a római Szekszárdról származó olyan szarkofágot találtak, amelyen szőlőtő látható, továbbá egy vázát, melyen máig ható érvénnyel áll ógörögül: “Áldozz a pásztornak, igyál és élni fogsz!”

E heti borunk Vesztergombi Ferenc barrikolt küvéje. A Vesztergombiak már a XVIII. században ismert borászok Szekszárdon, a város első hegybírája Wesztergombi György volt. A mester borboltja a szép szerkezetű templomtéren áll, ahonnan mint sziget emelkedik ki a hatalmas késő barokk katolikus templom tágas, hatalmas lépcsőivel, ahol áldozni lehet a pásztornak. Vasárnap, midőn e so- rok írója a mondás második felében foglalt utasításnak igyekezett megfelelni, mintha a fél város ott lett volna misén.

Vesztergombinál, akit 1993-ban az Év borászának választottak, egyre feljebb lépdeltünk a sortiment grádicsán a viszonylag egyszerűbb merloton és kékfrankosokon át ma tárgyalandó italunkig. Azért a többes szám, mert a borfigyelő rovat szerény sajtómunkását az a megtiszteltetés érte, hogy fiatal debreceni közgazdászok közé keveredhetett, akiket kifejezetten a szép borok szeretete köt össze: afféle derűs, informális borklubként járják az országot, a legszebb borokat tanulmányozva, jelezvén, hogy alakulóban az az igényes polgári publikum, mely a honi borászat értő fogyasztóközönségét fogja adni.

A megjelentek közt generálkonszenzus volt a tekintetben, hogy Vesztergombi Cabernet franc-Merlot küvéje (mely Turul cuvée néven is szerepel) nagy élmény, fontos és nagy bor. A dugó szegfűszegillata sok jót ígér. Sötét bíborvörös szín, sűrű meggyillat. A pohár-ban kicsit levegőztetve kinyílnak az illatok, érezni a barrik enyhe mahagóniját. Szájban szép telt egyensúlyt alkot a tannin (cserzőanyag), a savak és a 12,8 százalékos alkohol, illetve az elegáns barrikolás. (Mellesleg, bár Vesztergombi barrikolt először Szekszárdon, nem híve az égetett újhordós érlelés túltengésének.) Szembeszökő az úgynevezett extrakt édesség, azaz az a finom édességérzet, mely a szárazanyag tartalomra vezethető vissza.

Főtt, párolt marhahúsokhoz, egészben vagy frissen sült marhához, bélszínhez valamint vadakhoz ajánlható, avagy kemény sajtok (edami, parmezán, cheddar, pecorino toscano) mellé, mindenképp’ elegáns alkalmakra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik