Gazdaság

Tokaji aszú, 5 puttonyos, 1995, Disznókő

Tokaji aszú, 5 puttonyos, 1995, Disznókő 1A Disznókő az a jókora vaddisznóforma szikla, amely a perlitdomb oldalában hever súlyosan, alant a 37-es út kanyarog, kinyílik az Alföld dél felé a túltengő tavaszi vizeivel. A mádi útkereszteződésnél emelkednek a szőlőbirtok jellegadó épületei: a klasszicista Sárga Borház (ez hajdan a birtok présháza volt), a dombtetőn álló kilátó-filagória (a Fehér Pavilon), a birtok centrumát adó, a tájba szervesen illeszkedő feldolgozóépület-komplexum jelentős, chateau-szerű tömbje és az organikus stílusú “gépállomás”, amely jótékonyan eltakarja az abrakoló traktorokat.

A Disznókő továbbá a disznóforma szikláról elnevezett déli kitettségű, ásványos talajú dűlő, a 150 hektáros, egy tagban elhelyezkedő birtok központi terroir-ja. A hajdani Rákóczi-birtok 1992 óta a francia AXA-Millésimes tulajdonát képezi, amely úgy kétmilliárdot fektetett be az alvó dűlők felvirágoztatásába.

Sikerrel, mert a Disznókő a megújuló tokaji stílus fellegvárává vált. Ezen a megújuló stíluson leegyszerűsítve a megszokott – hosszan (puttonyszám plusz egy-két év, tehát akár nyolc évig) ászkolt, azaz hordóban érlelt, oxidált, ezért sötét tónusú – tokajival szemben világos, friss, legfeljebb az új bortörvényben előírt két évig ászkolt, drasztikus hozamkorlátozással termesztett, kíméletes technológiával feldolgozott gyümölcsös aszúk értendők.

Szóban forgó aszúnk (amely 1999-ben Bordeaux-ban és Brüsszelben ezüstöt, Londonban bronzot, és – ami az ital igazi súlyát megadja – Pécsett a Magyar Borbarát Hölgyek tavalyi találkozóján aranyat ért el) hordozza a ’95-ös hosszú, botritiszes ősz minden szépségét. A Botrytis cinerea, vagy szürkepenész az a parazita penészgomba, amely többnyire leamortizálja azt, amire ráveti magát, de kedvező csillagállás esetén hatása jótékonnyá válik, ilyenkor ugyanaz a penész tehetségét nem a rombolásra, hanem az építésre fordítja, és nemesrothadást idéz elő. Ez a dekadens fogalom voltaképp’ az aszúsodást jelenti, aminek a disznókövi feltételek (a folyók felől felszálló hűvös pára, illetve a nyitott, meleg dűlőket járó szél) különösen kedveznek.

A világos aranysárga bor illatában mézesség, ízében fiatalság-frissesség-gyümölcsösség, némi citrus, némi sárgabarack, némi animalitás és töppedt szőlőíz.

Telt, kerek, és hosszan lecsengő ital, benne a cukor-sav-alkohol csaknem tökéletes egyensúlyában a sav csöppnyit nagyobb akcentust kap. Nem olcsó ital, nem is az a dolga. Olyasmik mellé ajánljuk, mint borjúérmék vagy májjal töltött borjújava tokaji mártással, mindenféle libamáj-variációk, tokaji csokoládéfondü, tokaji csokoládés mézeskalács, déligyümölcs saláta tokaji aszúval, olajos magvak, somlói galuska és egyéb bagatellek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik