Gazdaság

Tokaji aszú 1995, hatputtonyos, Hétszőlő

Tokaji aszú 1995, hatputtonyos, Hétszőlő 1Sok szép aszút összeiszik az ember, ha vonzalmainak sodródó bábjaként a borújságírásra adja a fejét. Na de ilyet! A teljesség és a tökély maga. Hol s hogyan jön létre az anyagnak ez a szerencsés formája, mely, mint minden valamirevaló műalkotás, bizonyítékot szolgáltat arról, hogy élni mégiscsak érdemes!

A Hétszőlő impozáns, 55 hektáros ültetvényei legyezőszerűen kapaszkodnak fel a meredélyes déli lejtőkre. Ez az ijesztő meredélyesség volt az oka, hogy a legutóbbi “ántivilágban” a kevéssé szofisztikált szovjet MTZ-traktorok viszont nem tudtak felkapaszkodni a hajdani királyi birtokokra, ezért e földek megúszták a nagyüzemesítést. Így az 1991-es privatizációt követően a nulláról lehetett kezdeni a tőkék és a technológia telepítését.

A hegy lábánál épült feldolgozó ama új keletű borvárak egyike, pontosabban elsője, melyek a rendszerváltást követően emelkedtek Hegyalján, honi tőke híján külföldi pénzekből (a Hétszőlő részvényeinek zöme a Grands Millésimes de France tulajdonában van, amely mintegy 1,5 milliárd forintot invesztált a gazdaságba, amibe beleértendő a Tokaj város centrumában elhelyezkedő Dessewffy-kastély és a Rákóczi-pince megszerzése is). A Hétszőlő továbbá az “új stílus” fellegvára, azaz az antivilágbéli ászkolt-oxidált-barnás-szeszes aszúk helyett világos-virágos aszúkat komponál. Ezzel egyik főszereplője és szenvedő alanya lett a máig le nem zárt tokaji vitának, mely e két koncepció között dúl. Azért szenvedő alanya, mert a borminősítő intézet mintha a tradicionalitás pártján látszana lenni, és rendre elhajtotta a Hétszőlő-aszúkat, azaz nem adott rájuk forgalmazási engedélyt, miközben azok mindenféle aranyakat kaszáltak Bordeaux-ban. (E heti borunk például tavaly aranyérmet nyert a Challenge International du VIN France-on, ami azért nem semmi, a birtokigazgató Kovács Tibor pedig tavaly megkapta a becsületrend utáni legmagasabb francia kitüntetést, a francia Nemzeti Érdemrend lovagi fokozatát. Senki sem próféta…)

A Hétszőlő aszú sajátos fénylő szőke szépségének egyik lényeges oka a lösztalajban rejlik, amely könnyedebb, gyümölcsösebb karakterű, könnyebben iható borokat terem, mint az általában az ásványos-vulkanikus talajokba kapaszkodó tokaji tőkék, ezért (a cég szellemes szlogenje szerint): ha a tokaji a borok királya, akkor a Hétszőlő aszú a borok királynője. Világossárga szín, virágos-gyümölcsös csillogó illat-ár, ízében könnyű mézesség és füge, alkohol-sav-cukor tökéletes harmóniája. Libamájhoz és kék sajthoz jó szívvel ajánlható.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik