Gazdaság

Kopár Cuvée ’97

Kopár Cuvée ’97 1Nomen non est omen, a Kopár küvé csöppet sem kopár, ez a dűlő neve.

A dűlő fontossága a piacosodással párhuzamosan nő a honi borászatban. Ahogyan a minőség és az egyediség felértékelődik, úgy növekszik a jelentősége a sajátos identitású, karakterű, talajú és klímájú dűlőknek. Esetünkben a dűlőnek nemcsak ökológiai, hanem marketingértéke is van, amennyiben a “Kopár” név jó csengésűnek számít, alább röviden vázoljuk, miért.

A Kopár különben déli dűlő a Szársomlyón, Magyarország egyik legdélibb, kutya meleg, köves terroir-ja, itt viszi dűlőre Gere Attila a kérdést: ki ma a legbecsvágyóbb és legjobb termelő Villányban?

Küvé, azaz vegyes bor, tehát három komponensből szerkesztett ital: a komplex, sűrű, nehézsúlyú és agresszív Cabernet sauvignon, az illatos Cabernet franc és az elegáns, a másik kettő agresszivitását, savait és tanninját (cserzőanyagát) lágyan leszerelő Merlot háromszöge, klasszikus bordói elegy. A dugón enyhe meggy- és pácolt pipadohányillat jó előjelei; a bor magja (a felülnézetben vizsgált, megdöntött pohárban az a pont, ahol a bor mélysége a pohárban a legnagyobb) szinte fekete, jelt adva a klíma forróságáról; a bor éle-széle gránátvörös; intenzív, fűszeres illatában gyümölcsösség és a kétéves újhordós érlelés barnája; ízében meggy, szamóca, aszalt szilva és fekete ribizli. Tipikus villányi textúra: teltség, bársonyosság, tüzes alkohol, nagy test-nagy élvezet, hosszú utóízében némi konyakmeggy és étcsoki dereng.

A bor potenciálja jelentős, még egy-két év, mire a csúcsra ér, ahol minden éle és sarka lekerekedik, ahol a most még kicsit túlzottan adstringens (összehúzó, szárító) érzetet adó tannin tökéletes harmóniában olvad bele az ízözönbe, és ahol hosszan, évtizedes távlatokban fog időzni, mert ezek a nagy vörösborok több évtizedig is elélnek, nem úgy, mint a könnyűvérű beszélgetőborok, melyek életgörbéje mint a földobott kőé. Érdemes tehát félretenni, ha ilyen mazochista típusok vagyunk, vagy ha az erkölcsi erő olyan magaslatán állunk, hogy képesek vagyunk egy borgyűjteményt építgetni, ahelyett, hogy rögtön meginnánk, mint az állat.

Piacos, drága bor (6-8 ezer forinttól kapható, csak a legjobb vinotékákban és a gasztronómiában), s csak ünnepi alkalmakra való, vad, marha, bélszín vagy érett camembert és/vagy brie sajtok mellé. Kiolvasásának 18-19 fokon ajánlott nekilátni, s érdemes dekantálni, azaz a fogyasztása előtt egy órával áttölteni egy üvegkorsóba, mert szellőzködvén borunk több információt ad.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik