Gazdaság

Enyhülő repi- és ajándékadó – Kormányszuvenír

Augusztus közepén mérséklődnek a reprezentációra és az üzleti ajándékra vonatkozó, korábban felzúdulást okozó szabályok.

Ismét érdemes lesz cégköltségen megvendégelni az üzleti partnereket a kisebb vállalkozásoknak is, a nagyobb cégek pedig megint többet költhetnek partnereik ajándékozására adómentesen. Lényegében ez a gyakorlati haszna a repire és az üzleti ajándékra vonatkozó, éppen a napokban módosuló, – augusztus 17-én hatályba lépő – szabályoknak. Kétségtelen, hogy az új verdikt számos bizonytalanságot megszüntet, a vállalkozások boldogsága azonban mégsem felhőtlen, a korábbi évek Kánaánjának ugyanis vége.

Enyhülő repi- és ajándékadó – Kormányszuvenír 1A reprezentáció új szabályai a közepes, illetve kisebb vállalkozásoknak kedveznek: évi maximum 500 millió forint árbevételig nem kell semmilyen adót fizetniük ilyen célú kiadásaik után. Az üzleti ajándékra vonatkozó adómentes határ meghúzása viszont inkább a nagyobb létszámú társaságokat kedvezményezi, hiszen egy 1000 fős cégnél másfél millió forintig költhetnek adómentesen. A mikro- és kisvállalkozások ugyanakkor igencsak nehéz helyzetben lesznek; egy 3 fős bt-nél például éves szinten alig 4500 forintért vásárolhatnak adómentesen üzleti ajándékot a partnereknek.

A legfontosabb változások 1.

A társasági adótörvény helyett a személyi jövedelemadóról szóló törvény rögzíti a reprezentáció fogalmát, s itt kapott helyett az üzleti ajándék meghatározása is.

2. A reprezentáció és az üzleti ajándék továbbra is természetbeni juttatás, amely meghatározott érték alatt adómentes, az adóköteles érték után pedig a kifizetőnek 44 százalék szja-t és – a magánszemély illetőségétől függetlenül – 11 százalékos egészségügyi hozzájárulást kell fizetni, a természetbeni juttatásra és azok közterheire fordított kiadások ugyanakkor a vállalkozás költségei között elszámolhatók. A nem üzleti, hanem egyéb adóköteles ajándék után nem egészségügyi hozzájárulást, hanem tb-járulékot kell fizetni.

3. Vállalkozók esetében adómentes az éves repi költségnek az a része, amely nem haladja meg a bevétel fél százalékát, de legfeljebb a 2,5 millió forintot. Az üzleti ajándék értékéből pedig az adómentes rész úgy számolható ki, hogy az adóévi átlagos állományi létszám és a személyesen közreműködő tagok számát megszorozzuk 1500 forinttal, de ha az üzleti ajándék értéke meghaladja a bruttó 10 ezer forintot, akkor a teljes összeg adóköteles. Üzleti ajándékkként értékpapír nem adható.

4. A magánszemélynek – kifizetőnkként legfeljebb évi három alkalommal – adott ajándék értékéből ugyancsak adómentes az alkalmanként 500 forintot meg nem haladó összeg, ami egyébként nem számít bele az adómentesen adható üzleti ajándék értékébe.

5. Nem kell adót fizetni a kifizető által üzletpolitikai (reklám) célból, bárkinek azonos feltételekkel és módon, nyilvános körülmények között adott termék vagy szolgáltatás után sem.

6. A reprezentáció alapja mindig vendéglátás, ám ha ahhoz egyéb, kiegészítő szolgáltatások – például terembérlet, előadói díjak, utazás, szállás, szabadidős program – is kapcsolódnak, akkor azok is a repi részei.

A kedvező változások között van az a szabály, amely szerint, ha a magánszemély külfölditől részesül reprezentációban vagy kap 10 ezer forint alatti ajándékot, nem kell utána adóznia. A hazai vállalkozások számára nem örömteli hír ugyanakkor, hogy a külföldi magánszemélynek nyújtott adóköteles reprezentáció után is kell egészségügyi hozzájárulást fizetni.

Némi könnyebbséget jelent a gazdálkodóknak az is, hogy ezentúl az adóköteles repi és az üzleti ajándék után nem kell minden hónapban megfizetni a közterheket, elég évente egyszer, mégpedig a mérlegbeszámoló megállapítását követő hónap 12-éig. Ez egyben azt is jelenti, hogy már most szeptember 12-éig sem kell az ilyen jogcímen felmerült közterheket az augusztusi költségek után leróni. Az új szabályok augusztus 17-én lépnek hatályba. A vállalkozások választhatnak, hogy alkalmazzák-e azokat visszamenőleg. Ha így döntenek, akkor ezen időpontot követően önellenőrzés révén visszaigényelhetik az adómentes összeg után általuk eddig megfizetett közterheket. Nem árt tudni azonban, hogy ezzel a lehetőséggel csak a havi, illetve a negyedéves bevallók élhetnek, az éves bevallásra kötelezett több tízezer kisvállalkozó csak jövőre, az éves bevallása keretében tudja rendezni ezt az ügyet. Ha nem ezt választják, hanem csak az augusztus 17-e utáni reprezentációra és üzleti ajándékra alkalmazzák az új rendelkezéseket, akkor az egész évre meghatározott adómentes határ vonatkozik az év hátralévő időszakában keletkező juttatásokra is. Szintén érdemes ügyelni arra, hogy bármelyik variációt választja is az adózó, döntése a repire és az üzleti ajándékra vonatkozó valamennyi adó- és járuléktörvényre vonatkozik, vagyis “csemegézni” nem lehet a kötelezettségek között.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik