Gazdaság

FigyelőBarométer – június 13.

Magyar sikerek az EU-csatlakozási tárgyalásokon (+1). Két és fél éves csúcson az infláció (-1). A parlament elfogadta az egységes hírközlési törvényt (+1/-1). Nem mozdult a FigyelőBarométer.

FigyelőBarométer – június 13. 1Huszonkét fejezeten túlvagyunk, már csak hét van hátra, ilyenkor nehéz megállni, hogy ne lapozzon a történet végére az ember. Az EU-csatlakozás esetében azonban ez nem megy, muszáj fejezetről fejezetre haladni, és reménykedhetünk, hogy jó lesz a befejezés. Most mindenesetre nagy az öröm, mindenki szeret mindenkit. Kellenek sikerek, méghozzá mindkét oldalon. A politikust itt is, ott is csak a siker legitimálja. Tudjuk, nem minden a kommunikáció, de sokat számít, főleg választások közeledtén. “Az Ön optimizmusa meghökkentő” – mondja a riporter, és a pénzügyminiszter tudja, hogy azt kell válaszolnia: “Eddig ezek a jóslataink mind bejöttek.” Vagy itt a kormányfő egy mondata: “A belépéstől számított hét év elteltével, tehát 2004-gyel számolva csak röviddel az olimpia előtt vehet nálunk földet külföldi.” Ez a magabiztos hang mindenképpen imponáló, azok számára is, akiket különben nem érdekel a politika. És mindenképpen tanulságos, azok számára is, akiket még érdekel.

Mondja el véleményét!Ön szerint milyen a gazdaság hangulata? Merre mozdítaná el a FigyelőNet Gazdasági Barométerét? Nézzen be a Kávéházba, és szóljon hozzá a vitához!

Kattintson ide!

Tudjuk, kevés a belátás a disznóban meg a zöldségben, de mégsem lehet csak és kizárólag őket felelőssé tenni amiatt, hogy két és fél éve nem látott magasságba ért az infláció. Jó lenne, ha a piacon is működne a szómágia. Ezt gondolhatta az MNB vezetése is, amikor megalkotta új, célkövető monetáris rendszerét, melyről kedden tartott sajtótájékoztatót a bank elnöke. Először augusztus elsején teszik közzé inflációs prognózisukat, amely hat negyedévre előre rögzíti a célokat. Utána negyedévenként jelennek meg ezek a prognózisok. Attól kezdve az infláció magára vessen, ha nem ezekhez igazodik, mert akkor a bank az intervenció fegyveréhez nyúl. A bank alelnökétől megtudtuk, hogy ennek első fokozata a szóbeli figyelmeztetés, aztán a kamatpolitika eszközei következnek, és végső esetben még ott a devizapiaci beavatkozás.

Van a piacnak olyan szeglete, ahol pozíciójának jelentős javulásában reménykedhet az egyszerű vásárló. Ebben éppen együtt vagyunk érdekelve: Ön, az olvasó, és mi, akiket olvas. Kedden a parlament elfogadta az egységes hírközlési törvényt. Sokan sok pontját vitatják, nyilván a maguk szempontjai szerint. Azt azonban szinte biztosra lehet venni, hogy a piac év végén esedékes liberalizációja jótékonyan fog hatni a szolgáltatások árára. Mindenki a német példát idézi: ott egyes telefontarifák hetven százalékkal csökkentek a piac három évvel ezelőtti felszabadítása óta. Szakértők azért megjegyzik, hogy az első fél évben még ne várjunk változást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik