Gazdaság

Pénzügyek, hitelezés – Széles sávban

Kisbenedek Péter Pénzügyek, hitelezés – Széles sávban 1 az Erste Bank Hungary Rt. vezérigazgatója: “Magyarországon az erőteljes piaci versenyben nagy kihívás a bankok számára piaci részesedésük további növelése. Ehhez elengedhetetlen a piaci igények követése, s ennek szellemében a termékek és a szolgáltatások folyamatos fejlesztése, ügyféligényre szabása. A lakossági pénzügyi szolgáltatások és a kis-és középvállalkozások finanszírozásának területén a piaci lefedettség még nem teljes. Meglátásunk szerint olyan univerzális bankokra van igény, amelyek az ügyfelet minden területen ki tudják szolgálni, az általános banki szolgáltatástól kezdve az értékpapír-kereskedelmen, a lízingen, a nyugdíjpénztáron át a biztosításig. A jelenlegi élénk érdeklődés a lakáshitelek iránt várhatóan tovább erősödik. Az interneten keresztül folytatott bankolás is teret hódít hazánkban, ez a jövőre nézve egyre nagyobb jelentőséggel bír. Bár az internetfelhasználók száma arányait tekintve még nem túl magas, akik állandó netezőkké váltak, azok szívesen nyúlnak ehhez a csatornához banki ügyeik intézésénél is.”

A forint árfolyam-ingadozási sávjának május 3-i kiszélesítése időszerű lépés volt. Ehhez kapcsolódóan értelmetlenné válik a forint 0,2 százalékos leértékelése, ez feltehetően nemsokára megszűnhet. A bejelentést követően a forint lassan felértékelődött, de várhatóan a sáv közepétől számított 6-8 százalékos erősödés után megáll a folyamat. A sávszélesítéssel a forintárfolyam jobban ki van téve a spekulációnak is.

Az év során összességében mintegy 3 százalékponttal erősödhet a forint. Ez önmagában antiinflációs hatású, hiszen a fogyasztói árak között 30 százaléknyi az importtermékek aránya. A sávszélesítés negatívan hathat a megtakarítási hajlandóságra, amelyet amúgy is alacsonyan tart a kamatok és a hozamok érzékelhető csökkenése az év első negyedévében; a reálkamatok rekordmélységbe süly-lyedtek. E tendencia várhatóan az év végéig fennmarad. A Budapesti Értéktőzsde továbbra is gyenge teljesítményt mutat, alapvetően a nemzetközi befektetők érdektelensége miatt. A részvénypiactól a forinttal kapcsolatos spekuláció megélénkülése is nagyobb összegeket vonhat el. A BUX az év végén is várhatóan 8 ezer pont alatt lesz.

Pénzügyek, hitelezés – Széles sávban 2A háztartások nettó finanszírozási képessége gyorsuló ütemben erősödik. A lakosság pénzügyi eszközei áprilisban 81 milliárd forinttal nőttek, míg a tartozások csupán 16 milliárddal. Gyors ütemben, 1,8 százalékkal bővült a lakosság készpénzállománya. A lakosság igyekszik megválni a tőzsdei részvényektől, ám – az árfolyammozgások következtében – a háztartások tulajdonában lévő tőzsdei papírok értéke így is 3,3 milliárd forinttal nőtt.

FINANCES AND LENDING – Wider bands

Pénzügyek, hitelezés – Széles sávban 3 The decision on May 3 to allow for wider currency band movements came not a minute too soon. Consequently, the 0.2 percent set devaluation rate of the Forint no longer makes any sense and may indeed be discontinued in the near future. Following the announcement, the Forint underwent a slow appreciation; a process that is likely to stop once the currency grows 6-8 percent stronger relative to the middle of the band. With wider currency band movements, however, the Forint is also becoming more susceptible to speculation.

The national currency may grow, altogether, about 3 percent stronger in 2001. This in itself lowers the inflation rate as imported products make up 30 percent of the consumer price index. The same wider band, on the other hand, may reduce the propensity to save, already low as a result of the decreasing interest rates and yields of the first quarter; real interests have hit rock bottom. This tendency is likely to carry on all throughout the year. The performance of the Budapest Stock Exchange is still bearish, primarily because of the lack of interest international investors show. Increasing speculation against the Forint may also deprive the stock exchange market of large sums. The BUX is expected to stay under 8,000 points till the end of the year.

Pénzügyek, hitelezés – Széles sávban 4The net finance resources of households are growing at an increasing pace. Public financial assets were up 81 billion HUF in April while debts rose only 16 billion. Public cash holdings grew fast and were 1.8 percent up. Although small investors are trying to sell their stocks, the value of their combined stock exchange portfolio – as a result of stock price movements – was, despite that, up 3.3 billion HUF.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik