Gazdaság

Külkereskedelem – Gépipari hódítók

Patak Péter Külkereskedelem – Gépipari hódítók 1a Magyar Külkereskedelmi Szövetség elnöke, a Mol-Chem Kft. ügyvezető igazgatója: “Az első három hónap alatt keletkezett hiány alapján az egész évre 4,5 milliárd euróra várom a külkereskedelmi passzívumot. Pozitív fejlemény, hogy a kivitel dinamikája immár meghaladta a behozatalét. Ráadásul az export 90 százalékát feldolgozott termékek teszik ki; a gépipar jelentősége tovább nőtt. Az ország kereskedelmi forgalmának 77 százaléka az Európai Unióba irányul, ami a csatlakozási folyamat szempontjából jó, ugyanakkor ez a rendkívüli kötődés az államszövetséghez azzal is járhat, hogy egyes szomszédos és a fejlődő országokban teret vesztünk. Az import az év hátralévő részében emelkedni fog, mert a forint árfolyamának szélesítése a behozatalnak kedvez, az erősebb forint ugyanakkor kevésbé teszi nyereségessé a kivitelt. Mindezek, s a reálbérek emelkedésének következményeként a belföldi kereslet és kínálat egyaránt növekszik. Az árfolyam kiszélesítése, makrogazdasági előnyei okán, indokolt lépés volt, ám a forint felértékelődésének folytatódása esetén jegybanki intervencióra lesz szükség, az erősödés fokozatossága és az exportdinamika fenntartása érdekében.”

A külkereskedelmi hiány az első negyedévben 100 millió dollárral volt magasabb az előző évinél, s elérte a 968 millió dollárt, azaz valamivel meghaladta az 1 milliárd eurót. A negyedéven belüli folyamatok hullámzóak voltak. Erőteljesen nőtt a forgalom az első két hónapban, de márciusban az export és az import dinamikája is mérséklődött. A feldolgozott termékek részaránya a kivitelen belül elérte a 90 százalékot, ami már fejlett gazdasági szerkezetet jelez. Erősödött a gépipar szerepe: az ágazat az exportból immár 60, az importból pedig 53 százalékkal részesedik.

A vámszabad területeken működő cégek kivitele 26,8 százalékkal, míg az ide irányuló importtermékek volumene 28,4 százalékkal emelkedett. Nőtt a vámszabad területi vállalatok száma is. A vámterületi forgalom ugyancsak dinamikusan – a kivitel 18,4, míg a behozatal 18,8 százalékkal – bővült.

Külkereskedelem – Gépipari hódítók 2 A magyar kivitelben a legnagyobb mértékben az elektronikai termékek növekedtek, az ebből származó bevétel egy év alatt megduplázódott. A negyedéves külkereskedelmi mérleghiány fele Oroszországgal szemben alakult ki, nagy részét az energiaszámla teszi ki. Továbbra is az Európai Unió országai a meghatározó partnerek; e területen duplájára, 912 millió euróra nőtt a magyar aktívum. Kedvező, hogy eltűnt a passzívum a CEFTA-országokkal szemben.

Az első három hónapban évek óta a legmagasabb mértékű, 509 millió eurónyi külföldi működő tőke érkezett hazánkba. Ez idő alatt magyarországi vállalatok külföldön 309 millió eurót fektettek be.

FOREIGN TRADE – Machines on the roll

Külkereskedelem – Gépipari hódítók 3 The foreign trade deficit was up 100 million USD in the first quarter from the year before, reaching 968 million USD or slightly over 1 billion euros. The tendencies of the quarter were uneven. Turnover increased significantly during the first two months, but then in March both exports and imports grew more moderately. Processed products made up 90 percent of all exports, unquestionably indicative of a developed economic structure. The machine industry played a more prominent role: the industry has a 60 percent share within exports and 53 percent within imports.

The exports of free zone businesses grew 26.8 percent while the volume of their imports was up 28.4 percent. The number of free zone companies increased, as well. Customs territory turnover also grew dynamically: exports were up 18.4 percent while imports 18.8 percent.

Külkereskedelem – Gépipari hódítók 4Electronics products were the fastest risers of Hungarian exports with a turnover that doubled during the past year. Half of the first quarter’s foreign trade deficit is with Russia, most of it made up by energy bills. The nation’s dominant trading partners are still the countries of the European Union – Hungary’s trade surplus with the EU doubled to 912 million euros. A further good sign is that the trade deficit with CEFTA member states has disappeared.

The first three months of 2001 saw the highest inflow of foreign working capital in years: 509 million euros. During the same period Hungarian companies invested 309 million euros abroad.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik