Gazdaság

Ipar – Építő erők

Katona Kálmán Ipar – Építő erők 1 a Magyar Villamos Művek Rt. elnök-vezérigazgatója: “Látszólag már nem akadályozzák a magyar gazdaság dinamikus növekedését azok a tényezők, amelyek a nyolcvanas-kilencvenes évek fordulójában béklyóként gátolták a haladást. Néhány negatív jelenség azonban ismét felbukkant az egyre rosszabb szerződéses fegyelem miatt. Honi viszonyok közt szinte büntetlenül lehet szerződéseket felrúgni, be nem tartani, vagy menet közben a feltételeket megváltoztatni. Szabadon terjed a kollektív «felelőtlenség». A szerződéses fegyelem hiánya pedig ismét előrevetítheti a 10 éve mumusként mindenkit sújtó «körbetartozás» rémét. A piaci szereplőket megbénító tőkehiány veszélyét a könnyebbé váló hitelfeltételek csökkentik ugyan, de mégis: a pénzügyi egyensúly kényes, és ezt akár egyetlen jelentős cég tartozásba kényszerítése is megboríthatja. Nem kevésbé nehezíti a folyamatokat a szelektív munkaerőhiány és a mobilitás nem kielégítő volta. A hazai «emberáru» még bőven magán viseli az elmúlt rendszer statikus oktatási koncepcióinak átkait. Nem azért nem kellenek ma sok helyen a 40-50-60 évesek, mert ilyen korúak, hanem azért, mert sokan közülük nem tudnak vagy nem akarnak tanulni, fejlődni. Valós munkaerő-mobilitás nélkül pedig aligha maradhat fenn a gyorsuló növekedés.”

Az ipari termelés lassuló ütemben bővül, márciusban csupán 5,3 százalékkal haladta meg az előző évi szintet. Visszaesés kizárólag a belföldi értékesítés területén következett be, éves szinten 3,2 százalékos csökkenést regisztráltak, miközben az export 11,9 százalékkal bővült. A márciusi kedvezőtlen adat nem a recesszióra utaló jel, hiszen a rendelésállományok biztatóbbak a februárinál. Az előző évek magas növekedési adatai szükségszerűen némi lassulást indukálhatnak, de az ipar lendülete számottevően nem törik meg: éves szinten 11-12 százalékos, az előző évinél némiképp szerényebb ráta várható.

Ipar – Építő erők 2Az építőipar termelése gyorsul, a bővülés az idén akár a 10 százalékot is elérheti. Az ágazat teljesítménye az első negyedévben 7,1 százalékkal nőtt. Márciusban a februárinál kissé alacsonyabb, 8,6 százalékos teljesítményt mértek. A leggyorsabban a dél-alföldi régióban bővült a teljesítmény. Elsősorban a kis létszámú, 10 fő alatti vállalkozások aktivitása erősödött, mintegy 30 százalékkal. A befejező építési munkák volumene 25 százalékkal emelkedett. Tavaly július óta folyamatosan növekszik a rendelésállomány, s immár 75 százalékkal haladja meg az előző évit, ami egyértelműen a konjunktúra erősödésére utal. Az építőiparnak a nagy állami infrastrukturális beruházások, a bevásárlóközpontok és a lakásépítések számának növekedése is újabb lendületet ad.

INDUSTRY – Constructive forces

Ipar – Építő erők 3 Industrial growth is slowing down and in March was only 5.3 percent up from the year before. Only domestic sales decreased, dropping at an annual rate of 3.2 percent. At the same time exports rose 11.9 percent. The unfavorable March data do not indicate a recession, as the portfolio of orders was more encouraging for that month than for February. After the outstanding growth figures of the last few years this milder pace can hardly come as surprising. The momentum of industrial growth, however, will not fall back significantly and, although slower than in 2000, is still expected to reach 11-12 percent annually.

Ipar – Építő erők 4The output of the construction industry is picking up with growth reaching as much as 10 percent this year. The performance of the industry was up 7.1 percent in the first quarter. The 8.6 percent March figure was slightly less than the same for February. The highest-growth region turned out to be Southern Plains. Small businesses with less than 10 employees lead the way with a close to 30 percent growth. The volume of construction completing orders grew 25 percent. The portfolio of orders has been increasing continuously since last July and at this point is 75 percent higher than the year before – a clear indication of an industry-wide boom. Large public infrastructural investments, and the growing number of shopping centers and housing constructions add further momentum to the construction industry.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik