Gazdaság

Agrárium – Helybenjárás

Fórián Zoltán Agrárium – Helybenjárás 1 a Rabobank Hungária Rt. kutatási igazgatója: “Tovább romlott a magyar agrártermékek versenyképessége a külső és a belső piacon egyaránt az év eddig eltelt öt hónapjában. Ezt a külkereskedelmi egyenleg folyamatos romlásán lehet legjobban tetten érni. Az elmúlt nyár óta életben lévő EU-magyar kereskedelmi egyezmény olyannyira felgyorsította ezt a folyamatot, hogy már legfőbb büszkeségünk, a pozitív agrár-külkereskedelmi szaldó is veszélybe kerülhet. Vigyázó szemünket ezért most a gabonatermésre kell vetnünk. A jónak ígérkező termés ugyanis a jelenleginél biztosan alacsonyabb takarmányárakat fog hozni az év második felében, ami tovább élénkítheti a húsexportot. Az elmaradt beruházások miatt azonban a magyar mezőgazdaság nem képes tartós növekedési pályára állni. Az immár 300 milliárd forint feletti hitelállomány visszafizetésére csak a termelés felfutása esetén van reális esély. Az irányításban tapasztalt bizonytalanságok is komoly veszélyeket hordoznak: az idén is eleshetünk a Sapard-pénzektől, illetve kérdéses, milyen következményei lesznek a közösségi agrármarketing működési zavarainak.”

A mezőgazdasági termelés összességében az előző évi szintet csupán 1 százalékkal haladhatja meg az idén. Az ágazat fejlődését továbbra is akadályozza a beruházások alacsony színvonala, a földhasználat rendezetlensége. Az elmúlt évi 23 százalékos mezőgazdasági áremelkedésre nem lehet számítani, a belföldi értékesítési árak 8, az exportárak 7 százalékos növekedése feltételezhető.

A sertéshús és a belőle készült élelmiszer-ipari termékek némelyike egy év alatt 50 százalékkal drágult. Ezt a növekvő takarmányárak és az emelkedő járulékos költségek okozták. Az árszintnövekedés a hazai piacon még nem okozott komolyabb egyensúlyzavart. A kormányzat a húspiac drágulását a túlkínálat megteremtésével, azaz a feldolgozók, kereskedők árversenyével próbálja ellensúlyozni. A sertésállomány továbbra is elmarad a hazai szükségletektől, a szarvasmarha-állomány sűrűsége pedig az unió átlagának csupán 23 százaléka.

Agrárium – Helybenjárás 2Az idei helyzetet is meghatározza, hogy a gabonatermelés tavaly 10 millió tonna alá csökkent; e mennyiség mindössze 9-10 százaléka az export, és ez nem elegendő a piacok megőrzéséhez. A termésmennyiség csökkenése az ipari növényeknél is több mint 30 százalékos. A termelékenység is romló tendenciájú: a gabonafélék átlaghozamai ma már nem érik el az Európai Unió átlagának 65 százalékát. Az idei első hónapokat a kialakult tendenciák továbbélése jellemezte.

AGRICULTURE – Goose-stepping

Agrárium – Helybenjárás 3 Agricultural production is only 1 percent higher this year than the year before. The development of the industry is still hindered by the low quality of investments and the unclear, incoherent conditions of land use. The 23 percent agricultural price increase of 2000 is not likely to repeat this year: domestic sales prices are likely to be 8 percent, export prices 7 percent up.

As a result of growing feed costs and higher collateral charges, the price of pork and some pork-based products went up 50 percent during the last year. Growing prices, however, have so far not upset the balance of the domestic market in any major way. The government is trying to offset increasing meat prices by creating excess supply, i.e. through stepping up competition in the processing sector and among vendors. The hog stock continues to be lower than domestic demand while the density of the cattle stock is only 23 percent of that of the EU.

Agrárium – Helybenjárás 4The definitive factor of the industry is that the grain harvest was less than 10 million tons in 2000. The 9-10 percent of this which goes for export is insufficient to keep markets. The quantity of industrial crops also decreased by more than 30 percent. Productivity is dropping as well: today the average yield of grain crops does not even reach 65 percent of the European Union average. The first few months of the year were characterized by these very same tendencies.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik