Gazdaság

Vándorló eurómilliók – Botrány a pályán kívül

Vándorló eurómilliók – Botrány a pályán kívül 1A bőrömet akarják a németek, pedig nem vagyok korrupt – védekezett Joseph Blatter, a FIFA elnöke a váddal szemben, miszerint a nemzetközi labdarúgó szövetség kasszájából hiányzó eurómilliók egy hányada az ő számláját is gyarapította volna#<#. A közvéleményt és az igazságügyi szerveket egyaránt foglalkoztató pénzügyi botrány kiváltója egy, a közelmúltban csődbe jutott svájci sportmarketing-cég volt. Az ISMM-ISL nevű társaság kezelte a FIFA által értékesített, a világbajnokságokhoz kapcsolódó televíziós jogok egy részét, valamint a szövetség teljes marketingbüdzséjét - együttesen csekély 600 millió eurós keretet. Mint azt Joseph Blatter is elismerte, 50 millió euró – az O Globo brazil tévétársaság által fizetett jogdíj – vélhetően “fekete számlára” került, ám hogy ebből ő is részesedett volna, azt határozottan cáfolta. Svájci és német lapok mindenesetre kételyeket fogalmaztak meg, és az európai szövetség, az UEFA feje, a svéd Lennart Johansson (mellesleg Blatter régi riválisa) ugyancsak magyarázatot követel.

CsődbenHorst Dassler, az Adidas első embere alapította 1983-ban az ISMM-ISL-t, amely most is az alapító örököseinek tulajdonában van. A cég a FIFA-val kötött szerződéseken túl, 2010-ig 9 tenisz Mesterek Tornájának jogaival is rendelkezik. A kínai futballszövetséggel kötött partnersége 6 évre szól és 290 millió eurót ér, és együttműködik két nagy brazil futballklubbal is. Veszteségeit 412 millió euróra teszik. A csődeljárást ellene egy svájci kantonban hozott bírósági döntés alapján kezdték meg május 21-én, azt követően, hogy a Vivendi Universal végül is visszalépett a Dassler-cég felvásárlásától.

A futball olyan csalás áldozata lehet, amelynek semmi köze a sporthoz – hangoztatják a szakértők, emlékeztetve arra, hogy az ISMM-ISL máig sem adta át a FIFA illetékeseinek a 2002-es világbajnokságot támogató 11 szponzorral, valamint a műsorszórókkal megkötött öszszes szerződés szövegét. A FIFA egyébként papíron összesen 1,7 milliárd euróért értékesítette a 2002-es – Dél-Koreában és Japánban lebonyolítandó – vb, valamint a következő, a 2006-os németországi esemény jogait. A Kirch-csoport szerezte meg az európai és egyesült államokbeli közvetítés lehetőségét, míg az ezen kívüli területek svájci kézbe kerültek. A 2002-es tévéjogdíjak 850 millió euróra rúgnak, közel a tízszeresére az előző – franciaországi – mundiál bevételeinek. A Kirch már megállapodott az ARD-vel és a ZDF-el a két világbajnokság közvetítésért 383 millió euróban, a spanyol Via Digitaltól 2002-ért 198 millió eurót kap, míg a francia társaságoktól 244 millió eurót remél.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik