Gazdaság

Heti portfólió – Kis részvények szezonja

Körvonalazódik több olyan befektetési történet is, amely a következő fél évben újra a kisebb részvények felé irányíthatja a befektetők figyelmét#<# - állítja Schenk Tamás, a Concorde Rt. elemzője. Persze a figyelem önmagában nem elég. Az árfolyamok növekedéséhez kulcskérdés, hogy a külföldi befektetők viszszatérjenek, a cégek életének újabb fejleményei feledtetni tudják szemükben az elmúlt hónapok sanyarú tapasztalatait - húzza alá e heti ajánlónk. Heti portfólió – Kis részvények szezonja 1A fenti feltételezésre alapozva került a javasolt portfólióba a Mezőgép és a NABI. Az előbbi esetében május végére várhatóan kiderül, hogy a kanadai SkyJack emelőszerkezet-gyártóval való kooperáció milyen gyorsan vezet majd a Mezőgép jobb kapacitáskihasználtságához. Az új üzlet rövid távon is az árbevétel 30 százalékos, a nyereségnek pedig ennél is nagyobb arányú növekedésével kecsegtet. A NABI beválogatását egy erősebb negyedév, illetve új terméke, a kompozit busz körüli viták lezárulása iránti bizalom magyarázza.

Készpénzállományának és ingatlanainak piaci értéke körül forognak a Graphisoft részvényei. Schenk Tamás e társaságtól azt reméli, hogy az ArchiCAD új verziójának bevezetése után már erősebb negyedévről számol majd be a nyáron. Ez segíthet abban, hogy a cég szoftvereinek is tulajdonítsanak értéket a befektetők.

Heti portfólió – Kis részvények szezonja 2A nagyobb kapitalizációjú cégek részvényei közötti választásnál ajánlónkat az Egis esetében az utolsó elemzői konferencián tapasztalt kommunikációs fordulat, a cég megnövekedett transzparenciája motiválta. Alulsúlyozva ugyan, de bekerült a portfólióba a Matáv is. Schenk szerint az első negyedéves gyorsjelentéssel egy időre túljutott a cég a nagy negatív meglepetések korszakán.

A részvénypiac egészét tekintve bizonytalanabb a kép, mint korábban. Nehezen tapintható ki uralkodó nemzetközi trend, s az sem valószínű, hogy gyorsan megoldódna a Budapesti Értéktőzsde nagy problémája, az alacsony likviditás. Ezért Schenk a korábbiaknál nagyobb likvid eszköz arányt javasol. A vállalkozóbb kedvű magánbefektetők számára pedig megfontolandónak tartja külföldi értékpapírok vásárlásán töprengeni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik