Gazdaság

Flört a recesszióval

A jelent és a közeljövőt tekintve pesszimista, a távolabbi kilátásokat illetően optimista képet rajzol a világgazdaságról a brit Economist Intelligence Unit (EIU) legfrissebb felmérése#<#. A neves gazdaságelemző intézet megállapítása szerint a világ el tudja kerülni a recessziót: a bruttó hazai termék (GDP) éves változása sehol sem süllyed negatív tartományba. Flört a recesszióval 1Napjaink világgazdasági megtorpanását, a lassuló GDP-növekedést azonban az EIU is drámainak látja. Az év végére 2,9 százalékos világgazdasági növekedést vetít előre, s ez az 1998-as ázsiai és orosz válság óta a legalacsonyabb bővülési ütem. A fejlett országok nemzeti jövedelme 2001-ben a világátlagnál is kisebb mértékben, csak 1,7 százalékkal növekszik.

A világgazdasági lokomotív fékeződését az amerikai gazdaság lassulása idézte elő. Az EIU prognózisa szerint a tengerentúlon a 2001. év lesz a mélypont, annak ellenére, hogy a jegybank szerepét betöltő Federal Reserve Board (Fed) ebben az évben már 2,5 százalékponttal csökkentette a kamatokat. Alan Greenspan elnök legutoljára a múlt héten nyúlt a kamatvágás eszközéhez, 50 bázisponttal mérsékelve az irányadó rátákat. Elemzők szerint ezzel még nincs vége az idei farigcsálásnak, s akár már nyáron újabb csökkentésre kerülhet sor.

Az EIU úgy véli: az idén az amerikai mellett a világgazdasági konjunktúra is eléri a mélypontját, és jövőre ismét gyorsulhat a lokomotív. E szcenáriónak a brit kutatóműhely 55 százalékos valószínűséget ad, 5 százalékosnak ítéli meg az elhúzódó és mély visszaesés veszélyét, s 30 százalékra teszi annak esélyét, hogy már az idén 4 százalékkal nő az amerikai gazdaság.

Miközben a japán gazdaság helyzete tovább romlik az idén, s – tovább flörtölve a recesszióval – csak 0,1 százalékos bővülési ütem valószínűsíthető a távol-keleti szigetországban, az EIU szerint Európa valamivel védettebb a világgazdasági viharokkal szemben. Mivel az európai gazdaság alapjában véve jó állapotban van, az amerikai típusú “kemény földet érés” veszélye az euró-övezetben jóval kisebb. Országonként azonban nagy a különbség: amerikai és ázsiai kötődése miatt a német gazdaság lassul a legnagyobb mértékben.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik