Gazdaság

Heti portfólió – Óvatos derű

Heti portfólió – Óvatos derű 1 Továbbra is a fejlett piacokon, elsősorban az Egyesült Államokban végbemenő gazdasági események határozzák meg a magyar tőzsde mozgását#<# - véli Kevi Zoltán, a Raiffeisen Értékpapír Rt. elemzője. A Fed monetáris politikai testülete ülésének közeledtével a piaci szereplők újabb kamatvágásra számítanak, egyesek akár 50 bázispontos csökkentést is elképzelhetőnek tartanak. Ha Amerikában a vállalatoknak sikerül kikászálódniuk a gödörből, s továbbá stabilizálódnak a makrogazdasági mutatók is, úgy újra visszatérhet a befektetők optimizmusa, s ez a fejlődő piacokra, köztük a miénkre is kedvezően hathat. Az egyértelmű jelek megjelenéséig nem árt az óvatosság. Ennek megfelelően a portfólió fele-fele arányban tartalmaz részvényt, illetve állampapírt. A kosár részvénybázisát a blue chipek adják. Az OTP a társaság stabil, megbízható teljesítménye miatt került a válogatásba, a bank a kedvező makrogazdasági folyamatok egyik fő haszonélvezője. A Richter esetében az elemző jó első negyedéves eredményre számít, s az év egészére is erőteljes, bár az egyre magasabb bázisadatok miatt némileg mérséklődő árbevétel-növekedésre. A forint erősödése ugyan kedvezőtlenül hat a társaság exportárbevételére, a szakértő szerint azonban piac már beárazta e kellemetlen fejleményt. Heti portfólió – Óvatos derű 2 A Matáv a BUX-ban képviselt súlya miatt kihagyhatatlan a portfólióból. E likvid papír főszerephez juthat egy általános piaci fellendülésben.

A Mol gázüzletágának értékesítésével kapcsolatos hírek időről időre megmozgatják a befektetők fantáziáját, s ez segít karbantartani az árfolyamot. További vonzerőként jelenik meg a könyv szerinti értéket alig meghaladó árfolyam, csakúgy, mint a regionális terjeszkedés folytatásának lehetősége.

A Pannonplastban azért lát fantáziát az elemző, mert a papír a jelenlegi árfolyamon jócskán alulértékelt.

Az állampapírok iránt a kedvező makrogazdasági kilátások (a mérséklődő infláció, az erős forint) élénk keresletet generálnak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik