Gazdaság

Torgyán miniszteri utódlása – Járt úton

Vonza Andrást választotta ki a kormányfő a kisgazda pártelnök agrárminiszter-jelöltjei közül. A szabolcsi főállatorvos lapzártánkig - a szokásosnál kissé nehezebben - a bizottsági meghallgatásokon jutott túl.

Ne legyen “statáriális” meghallgatás, készülhessen fel rá a jelölt és a bizottság is – javasolta Orosz Sándor MSZP-s képviselő, mezőgazdasági bizottsági alelnök, aki az egész procedúrát egy héttel elhalasztotta volna. Vonza Andrást, Torgyán József jelöltlistájának Orbán Viktor miniszterelnök által kiválasztott tagját március 13-i rendkívüli ülésén mégis meghallgatták az illetékes bizottságokban. Az sem zavarta a honatyákat, hogy – mint az SZDSZ-es Kis Zoltán kifejtette – néhány hét alatt már a harmadik lehetséges miniszter beszámolójára került sor. Az ellenzéki képviselők nem tudták elhallgatni azon véleményüket, hogy nemsokára talán megint más lesz a jelölt…

Torgyán miniszteri utódlása – Járt úton 1DIPLOMATIKUSAN.Ilyen bizalmatlan légkörben kezdődött az árvízi gátakról érkezett, 46 éves Szabolcs-Szatmár–Bereg megyei főállatorvos meghallgatása, ahol az váltotta ki a leg-nagyobb érdeklődést, hogy az or-báni, vagy a torgyáni szekértáborhoz tartozik-e a jelölt. Erre a kérdésre azon-ban senki sem kapott egyértelmű választ, Vonza igyekezett diplomatikus maradni. Sokat elárul azonban, hogy nagykállói, tehát a kisgazda pártelnök szűkebb pátriájából származik, s személyesen Balogh Gyula megyei kisgazda elnök ajánlására került a lehetséges miniszterek listájára. Ennek nyoma-tékosí-tásaként a megyei elnök a szabolcsi kisgazda vállalkozók egy csoportjával fel is vonult a mezőgazdasági bizottsági meghallgatáson. Azt viszont tagadta Vonza, hogy üzleti kapcsolatban állna Balogh Gyulával és Áder Jánossal, mint ahogy kategorikus nem volt a válasz a munkásőri, és MSZMP-s múltat firtató kérdésekre is.

Túlságosan távol mindenesetre nem állhat a kisgazda elnök vonalától az éppen aktuális jelölt. Leszögezte ugyanis, hogy beiktatása után sürgősen felülvizsgálja a tárcát megbízott miniszterként irányító Boros Imre azon rendeletét, amely akár több tízezer forintos, méregdrága talajvizsgálathoz köti a kis (családi) gazda-ságok termelői támogatásának kifizetését. E téren tehát már jó előre szembe helyezkedett a Torgyán által “kitagadott” Borossal. Annak a szakmailag egyéb-ként nagyon is indokolt, unió-konform szigorításnak a “visszacsinálásáról” van tehát szó, amely éppen a torgyáni agrárpolitika kivételezettjei, a kis- és családi gazdaságok számára tette elérhetetlenné a hektáronként akár 12,5 ezer forintos alanyi támogatást.

VONZA ANDRÁS46 éves, Nagykállón született, máig ott él. Az Állatorvos-tudományi Egyetemet 1978-ban végezte el. 1995-ig üzemi állatorvos volt a nagykállói Virágzó Föld Termelő-szö-vet-kezetben, majd körzeti főállatorvos lett. 1998-tól a nyíregyházi központú Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Állategészségügyi és Élelmiszer-ellenőrző Állomás igazgató főállatorvosa.

Sem MSZMP-tag, sem munkásőr nem volt, 1989-ben lépett be az FKgP-be. 1998-tól a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés mezőgazdasági bizottságának külsős tagja, majd a jogi bizottság külsős tagja.

Vonza András nem tudta maradéktalanul meggyőzni az agrárbizottság tagjait. Végül megkapta ugyan a grémium támogatását, de csak 12 “igennel”, 10 “nem” ellenében, 2 tartózkodás mellett. Mindezt egy rövidnek indult, de háromnegyed órássá elhúzódott zárt egyezkedés, taktikai tanácskozás után. Külső megfigyelők szerint ez azzal magyarázható, hogy a jelölt személyétől a képviselők nem várnak radikális változást a tárca vezetésében a torgyáni agrárpolitikához képest (bár Vonza jó taktikai érzékét mutatja, hogy a meghallgatás előtt kikérte a Minisz-ter-elnöki Hivatal referatúrájának tanácsait is). Ennek ellenére az várható, hogy az új miniszter megkülönböztetetten bánik majd az egyéni gazdákkal, a családi gazda-ságokkal, az “új típusú szövetkezetekkel” – mindezt értelemszerűen a többi agrárpiaci szereplő rovására.

A miniszterelnököt viszont láthatóan meggyőzte Vonza, bár Orbán Viktor nyoma-tékosította, hogy az utódnak folytatnia kell az ideiglenes tárcavezető által megkez-dett vizsgálatokat. Boros Imre tiszavirág életű agrárminiszterségéből azonban a legjobb esetben is csak a Szabadi Béla volt politikai államtitkár állító-lagos visszaéléseit feldolgozó ellenőrzések maradnak emlékezetesek, pedig az agárszakma általános vélekedése szerint jót tettek volna az ágazatnak a pénz-ügyi múlttal rendelkező Boros elképzelései. A fejlődés érdekében a verseny-képességet javító tőkebevitelre van szükség, valamint a szétzilált agrárirányítás szigorú számvitelen nyugvó pénzügyi rendbetételére, s e téren a rendelkezésére álló rövid idő alatt Boros megcsillantotta képességeit.

BIZTOS HÁTTÉR.Vonza Andrást viszont végzettsége nem erre predesztinálja, s a meghallgatáson elmondottak alapján nem is ebbe az irányba próbál majd mozdulni. Vonza szereplése ettől még akár sikeres is lehet, hiszen képesítése biztos háttérként szolgálhat az állategészségügyi védeke-zés-ben a kontinenst fenyegető állatjárványok idején.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik