Gazdaság

Szalay Péter

Felkészült az Egyesült Államokból induló gazdasági válság hatásainak fogadására Szalay Péter, a Motorola Magyarország Kft. ügyvezetője.

Sokat szerepel az utóbbi időben a hírekben. Nem is olyan régen például azt lehetett hallani, hogy a Telesport vezetője lesz…

Szalay Péter 1– Igen, ezzel a kacsával én is találkoztam. Nem tudom, ki kezdte terjeszteni, de melléfogott. Senkivel nem tárgyaltam ilyesmiről. Nem tagadom, nyugdíjas éveimben szívesen foglalkoznék újra és intenzíven sporttal. Ám ez még odébb van. Csak arra tudok gondolni, hogy korábbi munkám és sporthoz kapcsolódó tisztségeim adtak alapot a találgatásra.

– Ha a sportműsornak nincs is, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériumnak (FVM) van új vezetője egy állatorvos, Vonza András személyében. Ön szerint elég lesz ez az agrártárca körüli vihar hullámainak lecsillapításához?

– Nem ismerem az új minisztert, ám úgy gondolom, orvosként talán sikerül kigyógyítania a mezőgazdaságot betegségeiből. Komolyra fordítva, nem egyszerűen egy miniszter kinevezéséről van szó. Az, hogy ki lesz az FVM első embere, a koalíció egészének sorsát meghatározó kérdés. Hangsúlyozottan független állampolgárként bízom benne, hogy a miniszterelnök jól választott.

– A Tisza menti településeken most próbálják felmérni, mekkora károkat okozott az árvíz. Véleménye szerint az itt élőknek valóban be kell rendezkedniük az ideihez hasonló katasztrófákra?

– Ismerőseim élnek az érintett területen, így átérzem problémáikat. Testnevelési főiskolás koromban részt vettem a gátakon megjelenő buzgárok lecsendesítésében, és volt, hogy állva, a lapát nyelébe kapaszkodva aludtam el. Tapasztalataim szerint az árvíz ellen csak összehangolt, szervezett munkával lehet védekezni. Mostanában azonban az az érzésem, hogy a kritikus pillanatokra inkább a kapkodás, olykor a fejetlenség a jellemző. Elfogadhatatlannak tartom, hogy emberek százainak azért kelljen elhagyniuk otthonaikat, mert valahol, valaki nem állt a helyzet magaslatán. Szeretném, ha nem a Tisza mentén élők rendezkednének be a katasztrófákra, hanem a védekezést irányítók az igazán hatékony munkára.

– Csütörtökön nyílik Hannoverben a legrangosabb kommunikációs szakkiállítás, a CeBIT, amelynek egyik központi témája a csomagkapcsolt mobil adatátvitel, a GPRS lesz. Nem tartanak az új megoldás kedvezőtlen fogadtatásától?

– Presser Gábor után szabadon: azért mert egy dalnak jó a szövege és a dallama, még nem biztos, hogy sláger lesz. Ahhoz, hogy beleüljön a fülekbe, sokat kell játszani. A mobiltelefónia nyelvén: a GPRS lehetőségei önmagukban nem garantálják az új technológia sikerét. Fontos az általa elérhető szolgáltatások körének kidolgozása, továbbá annak megismertetése, hogy mennyi pénzt takarít meg segítségükkel az előfizető. Ha a mobilcégek erre helyezik a hangsúlyt, nem lesz okuk kételkedni új szolgáltatásaik kedvező fogadtatásában.

– Hétezer, a mobiltelefon üzletágban dolgozó munkatársától válik meg a Motorola. Milyen hatása lesz ennek Magyarországon?

– Természetesnek tartom, hogy a távolról sem Motorolán belüli jelenségnek számító tengerentúli válság nálunk is érzeteti hatását. Az átalakításokat, költségcsökkentéseket tudomásul kell majd vennünk. A Motorola már most is kis létszámú itteni csapatának további karcsúsítására azonban nem számítok.

– Évekig a Westel Mobil Rt. kommunikációs igazgatója volt. Mi a véleménye, hogy a két Westel összeolvadhat?

– Azt gondolom, az ezzel kapcsolatos lépések nem belső döntés alapján, inkább kényszerből történtek. A Westelek tulajdonosi szerkezetében lezajlott változások számos racionalizálási intézkedést már tavaly előrevetítettek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik