Gazdaság

Fékezik a lengyel gazdaságot

Másfél éve nem látott mélységbe zuhant a varsói tőzsde indexe azt követően, hogy a múlt héten a lengyel jegybank – a várakozásokkal ellentétben – csak 1 százalékponttal csökkentette a kamatokat.#<# Az irányadóként számon tartott 28 napos intervenciós kamatlábat 18, a lombard kamatlábat 22, míg a diszkontkamatlábat 20,5 százalékra mérsékelték. A piac nem a kamatvágás jogosságát vonta kétségbe, hanem annak mértékét tartotta túlságosan kevésnek. Fékezik a lengyel gazdaságot 1Lengyelországban még a rátacsökkentés után is nagyon magas – több mint 10 százalékpontra rúgó – az irányadó kamat és az éves infláció különbsége. A gazdaság túlfűtöttségét megakadályozandó, a Narodowy Bank Polski végül mégis csak az után csökkentett kamatot, hogy az éves infláció januárban 7,4 százalékra mérséklődött.

A zloty az utóbbi napokban csúcsokat döntött: 18 hónapos rekordot ért el a dollárral, és eddigi legmagasabb árfolyamát az euróval szemben. “Az erős valuta megakadályozza, hogy a varsói börzét elárassza a külföldi tőke” – mondta a Reutersnek a Credit Suisse First Boston egyik varsói elemzője. A zloty felértékelődése azután kezdődött meg, hogy a jegybank 2000 áprilisában a szabadon lebegő árfolyam mellett döntött, utat engedve a banki reálkamatok “elszabadulásának”.

Lengyelországban továbbra is veszélyesen magas a folyó fizetési mérleg hiánya, amely tavaly – a GDP arányában – 6,2 százalékot tett ki (lásd a grafikont). Januárban már valamennyit sikerült lefaragni a deficitből, s az esztendő hátralévő részében várható további mérséklés alapvető feltétele annak, hogy a jegybank a piac által várt további 2-3 százalékponttal csökkentse a kamatokat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik