Gazdaság

Etyeki Chardonnay Barrique 1999, – Gombai Pincészet

Etyekben az is jó, hogy csak egy ugrásnyira van a fővárostól.#<# Ha tehát az ember jó, friss és izgalmas bort akar kanyarítani a vasárnapi ebéd mellé, lóra kap, és semmi perc alatt kikarikázik az egyes úton Biatorbágy felé, ahol kissé balra délnyugatra fekszik például a Gombai-pince. Etyeki Chardonnay Barrique 1999, – Gombai Pincészet 1Gombai Nagy Tibor tízhektáros ültetvényei mintegy a ház mögött hullámzanak csendesen, déli lejtőiken a táj természetéből adódóan főleg chardonnay, sauvignon blanc, szürkebarát és zenit kapaszkodik a löszös-meszes talajba. Azért ezek a fajták következnek a táj természetéből, mert itt viszonylag kevesebb a nap, hűs szellők lengedeznek, jókora havak esnek, tehát leginkább az efféle égövet kedvelő fehér szőlők szeretnek itt.

A minisztériumi íróasztalok magasában hozott jogszabályok is megszabják egyébként, mit és hová lehet telepíteni, s Etyek magasában csak külön engedéllyel lehet kékszőlőt honosítani.

Gombai úrnak van ilyen különleges engedélye, ő ugyanis egy 2,5 hektáros darabot elkerített ültetvényeiből kísérletezés céljából. A hajdan fajtakísérleteket végző szőlész e szabadtéri laboratóriumban ma is új fajták megteremtésén fáradozik, illetve másik szenvedélyének hódolva elképesztően szép, konyakosmeggy-illatú rozét komponálgat. Minthogy azonban ez még nincs forgalomban, vissza a chardonnay-hoz.

Anything, but chardonnay, bármit, csak ne chardonnay-t – mondják állítólag némely megcsömörlött angolszászok, mivel az ember manapság úton-útfélen chardonnay-ba ütközik, nem véletlenül. Mint e hasábokon is többször vázoltuk, az erős, elegáns, csúcsformában szinte vajas jellegű, illatos (füstösséget és zöldalmát szoktak emlegetni a chardonnay-val kapcsolatban) fehér bor valóban gazdag. Egy fejjel kilóg a többi fehér közül, fehérek közt egy európai, széles spektrumú, az egyetlen fehér, mely kibírja az új kis tölgyfahordós érlelést, ami azt a fás-vaníliás bukét adja a bornak.

Ez mind igaz Gombai chardonnay-jára, mely szép zöldessárga színben játszik, legfeltűnőbb sajátsága savainak kereksége. Az etyeki univerzumot általában a karcosabb, harapósabb savak jellemzik, mint ezt a relatíve lágy, mérsékelt alkoholú chardonnay-t. A barrik ismert fás bukéja szintén lágyan simul a bor kerek

egészébe, mely szereti a markánsan fűszerezett, rusztikus ételeket, egy jó kis tárkonyos ragut például.

Gombai barrikolt chardonnay-je a vinotékákban lelhető fel 800-1000 forint körüli áron, vagy úgy, hogy az ember lóra kap és elkarikázik Biatorbágy felé az egyes úton…

Ajánlott videó

Olvasói sztorik