Gazdaság

Heti portfólió – Részvényeknek hódolva

Heti portfólió – Részvényeknek hódolva 1A magyar pénz- és tőkepiac alakulását a korábbiakhoz képest is erősen befolyásolják a nemzetközi folyamatok, elsősorban az amerikai gazdasági helyzet alakulása – húzza alá Orosz Attila, a Quaestor Értékpapír Rt. elemzője.#<# Az amerikai gazdaság visszaesésével kapcsolatban ellentétes vélemények látnak napvilágot. A pesszimisták figyelmeztetnek: nem múlt el a recessziós veszély. Ez utóbbi nézetet támasztják alá például a legutóbb közzétett amerikai makrogazdasági adatok, valamint a továbbra is gyengén teljesítő részvénypiacok. A visszaesésre utaló jelek között kell megemlíteni a hitelpiacokon a vállalati hitelkockázatok erősödésének egyenes következményeként tapasztalható kamatfelár-emelkedést. Továbbra is nagy a félelem az amerikai vállalati hitelpiac megrendülésétől. Heti portfólió – Részvényeknek hódolva 2Az optimista vélemények szerint azonban nincs recessziós veszély. A mostani és a 10 évvel ezelőtti állapot jelentősen különbözik egymástól. Jelenleg a monetáris feltételek (reál pénzkínálat, reál rövid lejáratú kamatlábak) nem olyan szigorúak, mint korábban. A hitelpiac összeomlásának sincs konkrét jele, elég csupán megvizsgálni a vállalati hitelállomány növekedési ütemét. Ez a mutató ugyanis tavaly november óta ismét dinamikusan emelkedik. Végül pedig jótékonyan hathat a növekedésre az olajárak hónapok óta tartó stagnálása, illetve némi mérséklődése. A derűlátók táborát gyarapító magyar elemző tehát – a kedvező amerikai hatásban bízva – a portfólió 80 százalékát javasolja részvényekbe fektetni.

Túlsúlyozásra érdemesnek tartja a telekommunikációs szektort, alapvetően azért, mert a korábbi részvénypiaci visszaesés következtében az iparág vállalatainak árfolyamai a történelmi átlag alá süllyedtek. Különösen nagy növekedési potenciállal rendelkeznek a közép-, valamint dél-európai telefontársaságok, így a Matáv is.

Alulsúlyozásra javasolja viszont a gyógyszeripart, tekintettel arra, hogy a nemzetközi piacokon e szektor részvényeinek árfolyammutatói rekordmagasságokban vannak, és az árfolyamszint fundamentális okokkal hosszabb távon már nem támasztható alá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik