Gazdaság

A Grafton Recruitment Kft. ügyvezetője – Erre született

Berzéthyné Ruff Gabriella nem úgy képzelte a pályakezdését, hogy Hollandiában a rendőrség kihallgatja, majd kitoloncolják. Ma viszont már örül, hogy így történt.

Személyzeti tanácsadóként dolgozva a Grafton prágai irodájában előfordult, hogy beszélgetés után visszahívta az egyik jelöltet, mert nem tetszett neki, ahogy kezet fogott, s megismételtette vele a “búcsújelenetet”; mindezt úgy, hogy azt a nálánál vagy 15 évvel idősebb szakember nem vette sértésnek. Számos tanáccsal látta el az adott munkakörre jelentkezőket, mielőtt interjúra mentek volna a munkatársat kereső céghez – meséli Ruff Gabrielláról Eoin Hanley, a Grafton lengyelországi irodájának vezetője, aki korábban együtt dolgozott vele Prágában.

A Grafton Recruitment Kft. ügyvezetője – Erre született 1Ruff Gabriella úgy véli, sokat köszönhet szüleinek, akik gyerekkorától arra nevelték, hogy vágyjon a sikerre, mindig tűzzön ki maga elé célokat, s az apró eredményeknek is tudjon örülni.

KALANDOK. Diákévei alatt is dolgozott, s bár nagyjából párhuzamosan két diplomát is szerzett a főiskolán, az utolsó évben már egyéni tanrend szerint tanult, s mellette tolmácsolt. A nappali tanulmányok befejeztével külkereskedelmi területen helyezkedett el; még második diplomájához szükséges szakdolgozatát írta, s az államvizsgára készült, amikor férjét a munkahelye kiküldte Hollandiába. Az ügyüket intéző hollandiai tanácsadó cég munkatársa azonban Magyarországot – időben kissé előreszaladva – az Európai Unió tagjának minősítette, s a munkavállalási engedélyekkel kapcsolatos papírok beszerzésénél is ennek megfelelően járt el. Ruff Gabriella több személyzeti tanácsadót is felkeresett, s kapott is kvalifikált munkaerőnek kijáró állásajánlatokat szép számmal. Ám amikor kiderült, hogy magyar állampolgár, minden cég visszatáncolt azzal, hogy hazánk nem tagja az uniónak, s emiatt a munkavállalási engedély beszerzése végeláthatatlan procedúrát jelent, akár egy évig is eltarthat.

BERZÉTHYNÉ RUFF GABRIELLA 28 éves, Móron született, Székesfehérváron járt kereskedelmi szakközépiskolába. 1995-ben szerzett közgazdász oklevelet a Kereskedelmi és Vendéglátóipari Főiskola szállodaipari szakán nappali hallgatóként, az esti tagozaton pedig a következő évben idegenforgalmi szakon is diplomázott. 1995-ben a faipari gépeket forgalmazó Palisander cégnél helyezkedett el, majd némi kalandok után az írországi székhelyű nemzetközi személyzeti tanácsadó társaság, a Grafton prágai irodájában töltött másfél évet.

1998 januárjától a budapesti Grafton Recruitment ügyvezető igazgatója. Az elmúlt évben a kereskedelmi, marketing, pénzügyi és egyéb területekről leválasztva a cégen belül létrehozták az informatikai, mérnöki és logisztikai pozíciókra szakembereket kiközvetítő Grafton Technologies Irodát.

Angolul, németül és olaszul folyékonyan beszél, s kicsit még – saját értékelése szerint “túlélő szinten” – csehül is. Hobbija az utazás és az olvasás.

“Életem legnagyobb krízisét éltem át, hiszen friss diplomásként tele voltam tettvággyal, ehhez képest otthon kellett kuksolnom. A végén már kertészetbe vagy konyhára mosogatni is elmentem volna, sőt nem álltam távol attól, hogy fizetés nélkül dolgozzam” – beszél három hónapos hollandiai kiruccanásukról a cégvezető. A kint tartózkodásuknak a rendőrség vetett véget. Enyhén fenyegetőző hangú idézést kaptak, s külön-külön kihallgatták őket, illegális munkavállalás gyanújával. “Elég félelmetes az ilyesmi azok számára, akiknek soha nem volt dolguk a rendőrséggel” – mondja Ruff Gabriella. Az ügy kitoloncolással fejeződött be: egy hetet kaptak az ország elhagyására.

A sors pikantériája, hogy később megkapták a munkavállalási engedélyt, de akkor már nem szerettek volna visszaköltözni Hollandiába. Az üzletasszony férje ugyanis Prágában jutott álláshoz, s itt nem a holland módi járta. Két-három napja tartózkodtak még csak a cseh fővárosban, amikor Ruff Gabriella három ajánlatot is kapott (egyetlen beszélgetés alapján) – mindhármat személyzeti tanácsadó cégektől, amelyeknél jelentkezett. Kölcsönös szimpátia alapján a Graftont választotta, s ez jó döntésnek bizonyult. “Vallom, hogy esetenként a rossz dolgok is jóra fordíthatók. Lehet, hogy Hollandiában eltöltöttünk volna egy jó évet, ha nincs az a bizonyos affér, de akkor sosem találkozom ezzel a céggel és ezzel a munkával, amelyről úgy érzem, erre születtem. Szeretek emberekkel foglalkozni, meghallgatni őket. Aki ezt nem szívvel-lélekkel végzi, az belefásul” – jegyzi meg az ügyvezető igazgató.

Ruff Gabriella hamarosan jobban teljesített, mint cseh kollégái. Beleérző képességét jól példázza az az eset, amikor egy hosszú hajú fiatalember jelentkezett programozói munkakörbe, de a cég imázsától, ahol ilyen szakembert kerestek, távol állt ez a külső. “Tudtam, hogy semmi pénzért nem vágatná le a haját, ezért azt tanácsoltam neki, hogy ha nem nagy probléma számára, kösse copfba. El is nyerte az állást, s azóta is így hordja a haját” – meséli az üzletasszony.

Egy év múltán kiderült, hogy ő helyezte el a legtöbb embert a kereskedelem és a marketing területén. Így amikor a magyarországi iroda ír menedzsere bejelentette, hogy szeretne hazamenni, a prágai főnök – a cég európai irodáinak résztulajdonosa – megkérdezte, van-e kedve hazatérni, s átvenni a budapesti részleg vezetését.

HAZATÉRÉS. “Nehéz volt a döntés, mert ezt nagy kihívásnak tartottam a Graftonnál eltöltött másfél év után, ugyanakkor nem voltak cégvezetési tapasztalataim, s a férjemet is Prágához kötötte a munkája. Végül igent mondtam. Később a párom átkerült egy évre Bécsbe, s így könnyebben tudtunk ingázni egymáshoz, viszont nem adatott meg, hogy a korábbi menedzserrel közösen dolgozhassak egy ideig, mindent magamtól kellett megtanulnom” – emlékszik vissza Berzéthyné Ruff Gabriella.

Bevallása szerint nagyon sok problémával kellett megküzdenie az első évben, a munkatársai azonban jó indulatú kritikáikkal átsegítették a kezdeti nehézségeken. “Nincs nálunk szigorú hierarchia, helyette az egymás iránti kölcsönös tisztelet dominál. Ha kell, a recepcióba is beülök, nem csinálok ebből presztízskérdést” – mondja a menedzserasszony.

Az általa átvett 8 fős iroda ma már 24 emberrel dolgozik, miközben a cég bevétele 400 százalékos növekedést ért el. Évente 500-600 embert helyeznek el állandó pozícióba, 1500-2000-et pedig munkaerő-kölcsönzés keretein belül időszakos munkára. A kft. ebben az üzletágban is a három legnagyobb magyarországi cég közé tartozik. A 37 irodával dolgozó anyavállalat minden évben két fődíjat ad ki, s Ruff Gabriella 1998-ban “Az év alkalmazottja”, 1999-ben “Az év üzleti menedzsere” címet nyerte el, a budapesti csapatnak pedig 1999-ben “Az év irodája” címet ítélte oda a nemzetközi menedzsment.

Munkatársai szerint ügyvezető igazgatójuk egyik fő erénye a gyors döntésképesség, aminek köszönhetően váratlan események bekövetkeztével is pillanatok alatt át tudja szervezni a munkát. Erre pedig szükség van olyan alkalmakkor, mint például amikor a Magyarországra települő Vodafone itteni leányvállalatától kaptak megrendelést 180 pozíció betöltésére, melyre mindössze három hónap idejük volt. Az összes pozíciót betöltötték, igaz, heti hétnapos munkával.

Máthé Ákosné, az Erste Bank HR igazgatója így foglalja össze tapasztalatait a cégvezetőről: “Nemigen találkoztam még rajta kívül olyan üzletemberrel, aki a szerződéskötéskor ennyire figyelembe veszi az ügyfél érdekeit. Rendkívül gyorsan reagál a piac változásaira, s az igényeket megfelelő minőségben és gyorsan kielégíti, soha nem kellett költségeket növelő pluszeszközöket igénybe vennünk, amikor hozzá fordultunk.”

“Igen határozott, tudja, mit akar, s a végtelenségig kitart amellett, amit elgondolt, ugyanakkor nagyon érző ember” – jellemzi barátnőjét egykori főiskolás társa, Anlauf Éva. “Az üzletet rendkívül komolyan veszi, de munka után, ha beülünk valahová, nem hozza magával a benti dolgokat, hanem ő is ellazul.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik