Gazdaság

Filmszemle – Alkotói aggodalmak

Filmszemle – Alkotói  aggodalmak 1A Millenniumi 32. Magyar Filmszemle záróakkordjaként a Magyar Filmművészek Szövetségének tagjai által készített kisfilmet mutattak be a közönségnek, amelyben rendezők, operatőrök, filmművészek mondták el gondolataikat a magyar filmművészet helyzetéről.#<# A mozgóképet felvezető szöveg szerint a filmművészek mindannyian azt akarják, hogy "maradjon meg a magyar film függetlensége". A magyar filmért érzett aggodalom érződött ki a szemlén Életmű díjjal kitüntetett alkotók spontán szavaiból is. Filmszemle – Alkotói  aggodalmak 2Gulyás Lajos gyártásvezető, Palásthy György rendező és Banovich Tamás díszlettervező részesült ilyen elismerésben. Banovich a díj átvételekor emlékeztetett rá, hogy a filmkészítés csapatmunka, s az az ország, amely elhanyagolja filmgyárainak fejlesztését, elveszti a filmművészetét is.

A szemle záróeseményén nyújtották át a Hartley-Merrill Nemzetközi Forgatókönyvírói pályázat magyar nyerteseinek jutalmát is. Az 1500 dolláros pénzdíjat, valamint a lehetőséget, hogy továbbjusson alkotásával a nemzetközi fordulóba, ahol 17 országból beküldött forgatókönyvek megmérettetésére kerül sor, Szekér András: Hanna Wende című forgatókönyve nyerte el.

A millenniumi filmszemlén egyébként 170 magyar film került vászonra és összesen 338 előadást tartottak a Mammut Budai Moziközpontban, valamint az Átrium moziban. A hat nap alatt 74 filmet telt ház előtt vetítettek, s az érdeklődést jelzi, hogy 39 pótelőadást is be kellett iktatni. A legtöbben Török Ferenc Moszkva tér című filmjére váltottak jegyet (a többi éllovast lásd külön). A zsűri 27 nagyjátékfilm közül válogathatott. Szám szerint 9 alkotás kapott valamilyen elismerést. A díjakkal jutalmazott filmek közül három mű – a fődíjas Werckmeister harmóniák, illetve a Moszkva tér és az I Love Budapest – mindjárt 3-3 elismeréshez jutott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik