Gazdaság

Európai előretörés

Egyelőre 10 cent a különbség. Egy euró a múlt év október 26-án 0,82 dollárt ért – ez volt a mélypont -, kevesebb mint két hónap múltán viszont már 0,93 dollárt adnak érte.#<# És a felértékelődés még nem ért véget. Múlt heti találkozójuk után a francia és a német pénzügyminiszter - Laurent Fabius és Hans Eichel - kijelentette: az euró rövidesen paritásba kerül a dollárral, majd akár maga mögé is utasíthatja azt. Az euró-övezet 12 miniszterét tömörítő úgynevezett euró-csoport idei soros elnöke, a belga Didier Reynders pedig már egyenesen arról beszél, hogy Európa ismét a világgazdaság vezető erejévé válhat. Európai előretörés 1Az öreg kontinensen eluralkodó optimizmust még az amerikai gazdaság lassulásáról szóló hírek sem képesek beárnyékolni. Míg ugyanis az exportja túlnyomó részét az Egyesült Államokban realizáló Mexikó, Kanada és számos ázsiai ország szorongva figyeli ezt a folyamatot, az euró-övezet országai kivitelük alig 2-3 százalékát értékesítik ott, így egyelőre viszonylag nyugodtak. Pedro Solbes, az Európai Bizottság gazdasági kérdésekért felelős tagja szerint az amerikai növekedési ütem 2 százalékpontos csökkenése mindössze 0,15 százalékponttal fogná vissza az európai bővülést.

Mindezek alapján az öreg kontinens szintén lassuló, de még így is 2,9-3,2 százalékosra becsült idei növekedési üteme egy évtized múltán először haladhatja meg ismét a tengerentúlon várt 2,4-2,5 százalékot. Az euró befektetésösztönző erősödése mellett ezt valószínűsíti az európai országokon “végigsöprő” adócsökkentési hullám, valamint az olajárak mérséklődése is: e két tényező a fogyasztás további bővülését és az infláció mérséklődését ígéri.

Mindeme biztató jelek dacára Európa jobban teszi, ha nem feledkezik meg a veszélyekről. Az euró közel kétéves zuhanórepülése például politikailag nagyon fájdalmas folyamat volt, de az európai gazdaság rengeteget profitált belőle. Így a közös valuta erősödését övező lelkesedést nem kellene túlzásba vinni. Nyilvánvaló ugyanis, hogy egy esetleges amerikai recesszió az egész világgazdaságot a lejtőre küldheti, az ellen pedig Európa sem találna ellenszert.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik