Gazdaság

Ingoványos Itália

Az elmúlt esztendő negyedik negyedévének pusztító árvizei nyomán Olaszország immár harmadik éve megszakítás nélkül a leggyengébb növekedési ütemet produkálta az euró-övezet gazdaságai közül. Sőt, alighanem 2001 is nehéz év lesz.#<# Ingoványos Itália 1Giuliano Amato miniszterelnök közölte, hogy a GDP az előzetes adatok szerint 2000-ben 2,7-2,8 százalékkal bővült, ami így alulról közelíti ugyan a kormány 2,8 százalékos célkitűzését, de az euró-zóna egészére várt 3,4 százalékos ütemmel öszszevetve már igencsak szerény eredmény.

Az olasz termékek iránti – bel- és külföldön egyaránt – lanyha kereslet visszafogta az ipari termelést. A harmadik negyedévi megrendelési volumen 8,7 százalékkal növekedett az egy évvel korábbi szinthez képest, de ez még így is jelentősen elmarad a második negyedévi 17,1 százalékos bővüléstől. Az üzleti bizalmi index májustól kezdődően számottevően romlott (lásd a grafikont).

Olaszország GDP-növekedése az idén 2,3 százalékra lassulhat le, miközben az euró-zóna egészére szóló előrejelzések 2,7 százalékos erősödést tartalmaznak. Az olasz munkanélküliségi ráta az októberi 10 százalékról 9 százalékra eshet vissza, de még ez is az egyik legmagasabb arány a közös valutát alkalmazó országok csoportján belül.

Az idei növekedés annak ellenére is lagymatag lesz, hogy a gazdaság komoly pénzügyi ösztönzésre számíthat. Az olasz parlament ugyanis 2001-re olyan költségvetést fogadott el, amely többek között 28 ezer milliárd lírás (13,3 milliárd dolláros) adócsökkentést irányoz elő. Az adómérséklés decemberben megnövelte a fogyasztó bizalmat, de az elemzők máris arra figyelmeztetnek, hogy a személyi és az üzleti jövedelmek adóterheinek egyidejű lefaragása után az Amato-kormány aligha tudja teljesíteni azt a célját, miszerint a 2000. évi 1,3 százalék után 2001-ben 0,8 százalékra csökkenti a költségvetési hiányt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik