Gazdaság

HETI PORTFÓLIÓ – Amerikai Mikulás

Greenspan Fed-elnök jó Mikulás módjára december elején néhány biztató szót tett a részvénybefektetők csizmájába - véli Schenk Tamás, a ConCorde Értékpapír Rt. elemzője.

HETI PORTFÓLIÓ – Amerikai Mikulás 1A nagyhatalmú jegybankelnök optimista megnyilatkozásának tulajdonítják az elemzők azt is, hogy a múlt héten a várakozásoktól elmaradó eredményt beharangozó Intel és Motorola megúszta nagyobb áresés nélkül. A következő hónapokban az amerikai hangulaton túl az európai – főként a német – gazdaság növekedésével kapcsolatos elképzelések, Magyarország uniós csatlakozásának esélyei, no meg a nyersolaj ára lehet különösen nagy hatással a magyar részvények árfolyamára.

Itthon leginkább az infláció miatt nyugtalankodhatnak az idegesebb természetű invesztorok, az ország többi fontosabb makrogazdasági mutatója az elemző szerint nem ad okot aggodalomra. Ugyanakkor a makroszámok kedvező alakulásában nagy szerep jut két tucat multi itteni működésének, márpedig a tőzsdei árfolyamok az utóbbi hónapokban kevésbé érzékenyek e hírekre.

Az ajánlott portfólió épen ezért nem tartogat meglepetést, a fő szerep a hazai blue chipeknek jut. Az OTP részvényei a Postabank megszerzésével elérhető szinergiák okán, a Mol a várhatóan csökkenő olajár és a gyengülő dollár miatt került be. Schenk szerint a hatékonyságjavító programot és macedóniai terjeszkedési szándékát bejelentő, több új vezetővel is felvértezett Matáv erőfeszítései az árfolyamra is jótékony hatással lesznek. Az elmúlt évben jelentősen átalakult gépipari cégek túlsúlyozását javasolja az elemző, s desszertként nem maradhat ki Európa legolcsóbb sörgyára sem egy fél évre szóló portfólióból.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik