Gazdaság

CÉGAUTÓS VARIÁCIÓK

MODELL ÁFA SZJA TÁRSASÁGI ADÓ
KISS RÓBERT számára munkáltatója, az e.reszveny.com egy Volkswagen Golffal teszi elviselhetővé a sok utazás okozta fáradalmakat. Az autót saját céljaira is használhatja, sőt minden felmerülő költséget a cég fizet. Az autó beszerzése nem továbbértékesítési céllal történt, így az ahhoz kapcsolódó áfa nem vonható le. A magáncélú használat miatt sem a fenntartással, sem a karbantartással kapcsolatos költségek áfája nem érvényesíthető. Az e.reszveny.com megfizeti a törvényben meghatározott – a beszerzési ártól és a beszerzés időpontjától függő – cégautó-adót. Az autó beszerzési ára 5 év alatt írható le. Az üzemeltetés során felmerülő javítási, fenntartási és üzemanyag-költségek – számlákkal igazoltan – korlátlanul elszámolhatók a cég költségei között, sőt még a megfizetett cégautó-adó és egészségügyi hozzájárulás is költségnek minősül.
KEDVES KÁROLY üzletkötőként dolgozik a Spór Kft.-nél. Kapott ugyan egy Suzukit, de magáncélra nem használhatja. Ez utóbbit hitelt érdemlően bizonyítja az útnyilvántartás és a kilométeróra állása. Az autó beszerzéséhez kapcsolódó áfa, valamint az üzemanyag forgalmi adója nem érvényesíthető. Más, az autóhoz kapcsolódó – fenntartási, javítási, üzemeltetési – költségek áfáját viszont levonhatja a fizetendő adójából a kft. Cégautó-adót a Spór Kft.-nek nem kell fizetnie. Az autó beszerzési ára 5 év alatt írható le. Az üzemeltetés során felmerülő javítási, fenntartási és üzemanyag-költségek – számlákkal igazoltan, a jogszabályokban meghatározott mértékben – korlátlanul elszámolhatók a cég költségei között.
BAGOLY BÉLA egy Opel Astrához jutott a Filléres Kft.-től. Megengedik neki, hogy magáncélra használja az autót, feltéve, hogy az arra jutó költségeket (3 forint plusz áfa kilométerenként), valamint a magáncélú üzemanyag árát megfizeti a cégnek, s útnyilvántartást vezet. Az autó beszerzéséhez kapcsolódó áfa, valamint az üzemanyag forgalmi adója nem érvényesíthető. Más, az autóhoz kapcsolódó – fenntartási, javítási, üzemeltetési – költségek áfája csak abban az esetben vonható le, ha a cég a 3 forint helyett a forgalmi érték, vagyis – az autókölcsönzők díjtételeiből kiindulva – 50-60 forint után fizeti meg az áfát. Cégautó-adót a Filléres Kft.-nek nem kell fizetnie. Az évenként elszámolható értékcsökkenési leírás mértéke 20 százalék. A fenntartási és üzemanyag-költségek – számlákkal igazoltan, a jogszabályokban meghatározott mértékben – korlátlanul elszámolhatók a cég költségei között.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik